[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
岩先數一數,原來都插緊4隻4tb既外置hdd
計埋舊果部desktop既hdd應該total有成廿幾tb
再咁儲法真係多多都唔掂
10tb既抵玩d? 但我應該會拆住部舊desktop既hdd放住去用先,所以應該行RAID0先,一次過拎咁多錢砌nas好肉赤
Raid 5 Rebuild 好危險
JBOD 好過Raid 0
岩岩先找左imac筆數
岩岩睇過下價,ds418+toshiba 8tb*4 都要8千幾埋單
一次過死曬就真係搵唔返
係3Bay 做Raid 5+1個HotSpare
Jbod 死一隻唔影響
Raid 0死一隻冚家剷
我岩岩google jbod好似係死第一隻hdd就會死曬兩隻hdd既data既
唉,我都可能ds218+ +兩隻8tb既算,順便戒j
Down咁多又睇唔曬
想請問一下咁多位清
暫時有冇好用嘅cd drive/讀碟器介紹下?
我只要都係想用嚟入碟喺部mac睇電影
跪求意見
部imac突然用唔到插usb既keyboard,但係手指,mouse又用到
插個外置blue ray機試下又係唔得,有電到但係無反應
有無巴打試過, 重裝os 都無用
用 Safari 上 YouTube 行 1080p 好順,但用 Chrome 好 lag 只能 offer 到 240p ,有無人知咩事?
我想問imac放ram係咪情願淨係放2條8 GB
都唔好2條4 GB 2條8 GB 咁放?
Yes for 日後升級
除非中高階,入門未見過減
BTW 用緊2隻WD RE4
仲有兩隻執緊啲file
Apple Says Aperture Won’t Run in Future macOS Versions After Mojave

https://www.macrumors.com/2019/04/30/aperture-wont-run-beyond-macos-mojave/
係啊 原本有8GB(兩條4GB)
想買多2條8GB 所以想知可唔可以2條4 2條8咁插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞