[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想買mbp但百老匯出機好定去返apple到出機好?
有冇巴打係 macbook + PC
諗緊 macbook + hackintosh 好定 +PC 好
MacBook +pc
驚砌完PC 打部mac入冷宮
Hackintosh其實搵嚟攪,唔使驚話啲乜嘢XX打入冷宮只係用少咗,唔係完全唔用佢。
關咩PC Mac事,只要係desktop + laptop的話都會因應你生活習慣而少用其中一部
一般呢種用家(我都係)要用好多年先搵到理想組合,姐係desktop要幾勁 vs laptop要幾勁,各自裝咩OS要咩spec等等
大電器舖做分期易d同埋有時有垃雜野送
去番Apple Store買就有「好」d服務,同埋一定唔會有古惑野,仲可以開箱唔收貨拎第二部俾你(合理情況下),不過要正價完全無折
真係好撚煩,我有大把Macs係唔可以/唔想上10.14
ARM Macs雖然好明顯係未來,不過呢一分鐘完全未見影,仲有排忍Intel

btw,要咁樣disable HT法,令到本身雞鳩肋既6C6T i5 iMac同Mini突然無咁差
1) 係夾MHz同CL已經得,Apple已經好耐無用特製RAM (二十年前有),所以所謂「for Mac」既RAM完全係marketing黎俾佢可以markup

2) 外置HDD的話,要去到起碼孖碟仲要行RAID-0都仲未推去USB3.0個理論速度極限
我自己有隻G-RAID TB3,兩隻HGST Helium 8+8TB行RAID-0,新format 0%滿都只係400/MBs read/write左右(USB3.0係5Gbps=640MB/s)
不過因為呢隻TB3盒仲有第二個TB port俾人daisy chain其他device,另外仲有個HDMI 2.0去插4K60Hz mon,所以個controller多出黎既bandwidth係有用

3) 幾個Apple device可以share同一個pool既Photo library,你要搵其中一部Mac做大佬,而同時間最好有埋iCloud俾錢plan,咁先夠iCloud drive位無痛全devices見晒所有相
Photos.app library可以放去外置,問題係唔會有內置SSD咁快
應該幾舊水
如果淘佬可以百幾水買零件自己搞
問題響Flash度... 2019年喇,唔好再掂任何行flash既野啦
最近想買部 macbook air 換左部ipad pro(第一代), 平日都係想係鋪床開safari 上下網,remote 部desktop 打下機咁。 想問下 macbook 會唔會同iphone ipad 一樣 過2年 舊電就差左好多, 同埋個 mac os 會唔會升多幾次就會整慢部機? thx

本ipad pro d 依家電d仲差過我部xr...
想問下 呢度有冇巴打用緊MB 12
係咪好難用?
有諗過搞Hackintosh
不過我用VM 裝個macOS 試下水溫之後都係算數
用落感覺麻麻地
用左2年 我成日拎出街 好輕
不過係屋企就用返imac
文書only?
高負載同full load 會唔會好快冇電?
即刻去望咗下啲15年既mbp,齊port仲有信仰燈
唔該哂
想問Ssd 256夠唔夠基本用?
標準答案:睇個人需求

個人答案:512啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞