[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
慢到咁
會流失幾多notebook用家
唔係必需,不過一定幫到
你意思係跟機4+4另外自己加8+8 CL19,vs完全自己插16+16 CL16?
RAM一定係量>速,同埋跟機RAM已知係CL19,你想用嗰4+4就要夾速買CL19
風扇有聲應該只你多積塵,唔難清理
如果laptop換laptop就唔好住,部2015仲幾好打
*加*一部iMac 2019就唔同玩法,咁係expand個setup,咁set都好理想吓,部iMac因為無redesign所以應該無鑊氣,連同你部一樣少問題既2015 MBP係一個好穩陣既組合
唯一問題係會唔會效能過剩,同埋budget囉
1) 你兩隻mon其中一隻有shielding問題
經hub無事因為隻hub isolate左個circuitry,而直插有事因為佢同MBP內部jam
2) Logitech好似講過Bluetooth smart同macOS之間係有known conflict

其實如果你隻hub有USB-A port淨,不如用Logi隻unifying receiver,轉用RF唔用bluetooth算,係浪費一個port不過點都好過mouse成日chok
期待個新mon
希望價錢唔好太誇張
唔該哂 意見好有用
部mbp都仲好快 但係開始周不時出沙灘波 唔知係咪硬件唔夠勁 以前做功課剪片損耗太多

如果想買imac 21.5 4k 點配最好?係咪加多256ssd最好?thx
hard disk 問題 (win & mac)
https://lih.kg/1098147

有無巴打解答到
今晚返去試 thanks
想出部macbook pro 2018
應唔應該等新機
等起碼4個月
https://www.digitimes.com/news/a20190409PD202.html
Apple reportedly to adopt mini LED backlighting
Apple will adopt mini LED backlighting for a 31.6-inch iMac to be launched in the second or third quarter of 2019, a 10- to 12-inch iPad to be unveiled in fourth-quarter 2020 or first-quarter 2021, and a 15- to 17-inch MacBook to be introduced in first-half 2021, according to a analyst Kuo Ming-chi at TF International Securities.

Digitimes報導郭明錤個報告,仲指明31.6" display係俾iMac用 (其他source係講31.6"獨立mon)
2019部新mbp 無驚喜
27我間房唔夠位放
唔急用就等多幾個月啦
其實imac 2019 27‘’ram有咩spec要跟
apple官方:

我搵黎搵去都搵唔到pc4-213332666mHz又洗唔洗跟足?
真。新iMac 😱😱😱
咁等唔等好
差d買左19版
都係等下先
跟足: PC-21300 DDR-4 SO-DIMM 2666MHz CL19
21333有時會約數叫做21300(好似係)
想問以往出左新MBP後 舊MBP會減幾多%
有冇人一上google drive開doc呀slide呀嗰d好慢?windows又唔會架喎
想請教各位巴打
mac pro垃圾桶係咪只可以用ecc ram?
普通ram得唔得?同埋可否兩種唔同ram 混搭?
x79支援四通道 想知對比雙通道有幾大分別?
最後問埋垃圾桶插雙通道 分別係插1,3 定係插1,2?

sorry問題多多
但google完幾種說法唔知邊個啱

(坦巴你在哪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞