[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有無試過剷晒啲safari extension
有無人知 iMac 有無方法睇到 Netflix 4K?
要裝windows 好撚戇鳩
宜家係咪唔好買macbook pro住
見佢出左都幾耐
想轉會用15inch
唔撚係掛 又少左個買imac既理由
我之前都撞到凹哂跟住壞keyboard拎去整完變返全新
其實有可能下一個版本macOS就已經會加Marzipan,姐係可以run iPad/iPhone apps,到時Mac機最受惠係可以行pad版Netflix就可以4k HDR
睇下等唔到等個陣先換 不過電腦行pad既app好似用途不大咁
具體要等佢出成點,理論上可以成個interface都用番macOS API姐係d掣同menu等等都同普通mac apps無異,只係底層行緊既code係用iOS版
衣家iPad Pro行Netflix以我理解係已經食到4K HDR,當然個內置mon唔夠4k咁大,不過個type-C port插外置4K mon係出到
希望得
轉用mac後我downgrade netflix 去1080p 慳返幾十,真係好反智
Mbp 係咪都睇唔到?
坦巴 想問個問題
我記得mac pro垃圾桶有兩個gpu
假如其中一個gpu壞咗
或者拆走一個gpu會唔會開唔到機?

拆走一個gpu可以減低散熱負荷 同省電

btw 根本冇幾個app支援雙gpu負載
我無真係長期用過垃圾筒所以唔肯定,不過以我所知:
1) 壞一隻應該咩都做唔到
2) 唔可以拆一隻而淨用一隻
3) 就算真係有一隻disable左,散熱會仲差過有兩隻,因為個三角形heat sink係要平分熱力
其實就算你插4隻外置mon落去,佢都仲係淨用一隻gpu,另一隻留力去compute
姐係佢本身個設計都已經長期唔同晒兩隻
我未見過有人報告過,如果淨係compute嗰隻死而display嗰隻唔死會發生咩事,不過我估個firmware都唔會俾你boot起部野

有dev收到風蘋狗終於摺柒iTunes
打散做Music / Podcast / Books幾隻獨立app,而且係用UIkit姐係iOS既framework
我最近都換左
18年用8代U 玩6核已經幾大升級
即使19年版換9代U 8同9其實都係細update
Ssd平左 同ram都平左 想睇佢會唔會打上一格
U反而唔擔心 係ram先驚
keyboard 同 T2 未解決
呢個都係我既忍手concern
iMac 要加ram 轉ssd個啲係咪只可以上網訂
無得門市買?
2019 mbp 會唔會大改 都3年 又有咁多問題
下次出就換款機會唔細
如果2020先換,應該唔會咁早已經有16.5"既rumors
RAM絕對無理由唔自己事後換
SSD係要一開始改,一定要經AOS訂
21.5 要換好麻煩
放唔落 27”
依家用緊 iMac 2013 其實仲好順 但係想換 4k mon
好似好on9 部機又一樣樣
因為4k mon好普及,iMac真係唔建議21.5",唔同27"個5k mon咁值玩
如果你部2013仲順咁就唔好搞,4K係正不過唔係必需
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞