[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
剪片買15"好啲 15"先有獨立顯卡 片係食ram同display card多
15“ out晒bud
B&H買pixel 3a送咗張$100現金劵
想用嚟補貼下個TB3 dock
依家仲係咪Caldigit嗰隻TS3最抵玩?
B&H有直送
直送HK Yes
電腦我冇特別留意
但Apple嘢冇
我想買嗰啲dock/線甚至mon都有
要自己搵
咁儲多少少錢
怕你會dom春
thx巴打
咁多位好 我之前未用過Mac..而家想買部mac黎做後制 主要用protools/sonar..
間唔中會用final cut pro/lightroom剪相..上網睇完後感覺mbp 15" 256gb好似最岩我.. 而家問題..
1)因應我需要..大家覺得我揀呢部如何?
2)如果我想用員工85折..係咪冇得做免息分期、如我想做分期,係咪要去豐澤買加冇得85折..多謝指導
本身都冇得分期
要做分期就打去card center

256GB ssd 太細 512好啲 同埋512GB version discrete graphics會勁少少
明白..但我本身有外置hard drive..因為想慳錢諗住用hard drive都ok..其實分別大唔大,仲有其實我見mb同mbp價錢唔係差好遠..除左d hardware upgrade左小小其實仲有咩分別
巴打想問下 air 個T2 問題係唔係好嚴重?
因為我想買部翻新機用..
你係話12吋個部macbook?
Macbook 2017: i5-7Y54 2C4T base freq 1.2GHz Turbo Boost 3.2GHz
Macbook Pro 13" 2018: i5-8259U 4C8T base freq 2.3GHz Turbo Boost 3.8GHz

正係cpu已經差好遠 如果你唔明上面既spec 可以睇下面張圖
簡單黎講即係overall性能快一倍

如果你講既mbp係ntb個部 差距會冇咁大但係仍然明顯

除左cpu之外 其他方面都有明顯分別
Integrated Graphics: HD 615 vs Iris 655
I/O: 1 usb-C vs 4 thunberbolt 3
Camera: 480p vs 720p
Max Brightness: 340nits vs 500nits
明白..咁點睇都係買15" mbp..
最後問題係256同512差3k..呢3k其實抵唔抵比,定係用外置可以搞得掂,最多麻煩d?
麻煩哂師兄,解答非常詳盡
2017 imac cpu係未最盡自己upgrade 係未去到7700k
e3 1230v6 用唔到嫁?
用唔到
SO SAD...等過左applecare 買7700k黎換
我都知8700k唔得
dllm intel
求救!
我部mac唔小心爆左mon,但番唔到香港整
岩岩係日本apple store問左要整大約5000hkd
但我有係apple個網買到apple care+(有email確認話買左apple care+)
但日本果邊話冇,得apple care,可以買到apple care+只有美國日本加拿大
請問各位巴打,係咪只可以拎番香港整
寄比香港朋友叫佢幫手拎去整?
用緊部iMac 已經有8年
最近開唔到機 想換。

想問問有無 iMac 轉 MacBook Pro 既用家都係覺得imac好?
Btw, 之前用部MacBook air 唔係咁愉快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞