[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
16寸MacBook 好似又話唔出了
下架冇得賣
繼續等

邊有咁撚多錢換呀
又新IPHONE 又新IMAC
想買4K mon插MacBook用
Dell U2718Q係咪堅多伏?
係嘅話買LG 27UL500平成千會唔會仲好?
Dell U同P 系on不知幾正
新機加價 舊機不變或下架
U2718q 好似好大獲氣
@四架坦克
就係見到勁多人屌漏光所以有啲卻步
但dell漏光好似已經係「特色」
UP2718Q 囉
本身睇住買2018 15吋mbp,而家又話有劐氣,之後19年又未必更新,點算好
起碼等六月WWDC先
UP2718Q係普通伏 (少漏,陰陽)
而U2718Q係伏中伏 (狂漏)
27" 4k mon其實好難揀,好多疑似好選擇都係伏底,好似LG既27UK600/850好快升左去UL600/850之後都仲係有紅邊問題
1) 係一定要ECC
PC3-15000/14900 DDR3 ECC 1866 MHz
2) 唔好溝,清一色最少問題
3) https://blog.macsales.com/22745-mix-and-match-more-memory-faster-mac-pro-2
盡拎速的話係RAM數目>RAM量 (eg. 8GB x 4係快過16GB x 2)
4) https://support.apple.com/en-hk/HT205044
可以UDIMM(一至三條) 或者RDIMM(四條) (唔好溝)
5) 拆開個殼之後會見到四條slot都有number響底
(以我所知)如果你少過4條,只需要由1去2去3順序插
無論你點樣config都唔需要pairing

其實最保險係一炮過淘寶一set四條
64GB 4x16GB都係千鬆
128GB 4x32GB就貴d
買左27ul500開心使用中
Dell 多數陰陽
開咗佢內置陰陽Cal,低光度嗰陣個Mon 會勁紅
我寧願陰陽算,反正唔係特定Patten 背景唔覺眼,但紅Mon 好明顯
asus mx27uc /pb27uq
伏唔伏
之前上owc問過sales
佢話可以用non ecc ram
但唔可以混搭
捱多兩個月先
我依家個Dell U2515H都係狂漏
不過$2000就由得佢
但U2718Q成$4000都漏就好卻步

https://9to5mac.com/2019/04/10/macos-10-15-itunes-standalone-apps/
Next major macOS version will include standalone Music, Podcasts, and TV apps, Books app gets major redesign
之前提過搵到料嗰個dev衣家有其他人知道佢其實搵到咩
響macOS 10.15有PodCast同AppleTV兩個未存在既Mac apps既icon
iTunes拆骨確定
你啱,原來個chipset/MB係可以行non ECC
不過其實唔會平好多同埋易搵好多
ECC RAM有好多server回收左俾人抆出黎賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞