[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
但係同一價位好似買部iMac 好過Macbook Pro
無知一問
自行換ram 同ssd 唔係會令apple care 無效咩?
定係其實通常都係等過咗保養之後先換?

咁如果打算換 一開頭就買8gb ram/ 256gb ssd 低spec返嚟之後再自己換咁樣係最抵玩?

同埋ssd 係咪話比較難換?
Ram有蓋俾你開嚟換
Apple都預咗你會買ram自己加所以唔影響保養
所以買8GB之後先加Ram就最慳錢
但SSD要成部機拆
難之餘仲一定會冇保
所以SSD要買機嘅時候決定買幾大
不過問嗰位巴打原來係想買21.5"而嗰款係係無RAM門,個考慮有少少唔同
唔一開始同Apple訂的話,事後換要好似換SSD咁撬玻璃
岩岩左邊speaker入左少量水10ml左右
已經熄左機
上網search過喇叭位大部分係裝飾,希望過兩日冇事啦
mbp 2016 15‘’
呢次真係請你飲drink
10ml都有啲多
上網見人入左好多水都話冇事
你唔應該淨係諗壞喇叭,粒野係紙一入水係壞硬的,不過好易同埋好平換到
真係會奶撚係嗰10mL經個speaker subwoofer chamber流入底板,short circuit一粒以上既chip
風乾三日都未必夠,保守d一個星期

唔好咁樂觀
同埋其實自從laptop開始用晒內置電之後就無得(極速)抆電,所以實在有太多時間俾機會嗰灘水short circuit
我唔知點解佢上網會見到多入水無事,我感覺water damage衣家係laptop第一死因咁濟
應該冇10ml咁多,應該得幾ml
屌部mbp咁貴唔會咁脆弱掛
speaker個位擺明易入水,唔會連少少water proof設計都冇掛
其實touch bar係咪可有可無?
點撚解我新買個部MacBook 係Apple support個app到睇
保養去到9月14既

但明明部野3月15先買唔係有一年保養架咩
邊度買
Hkt u-programme
Mac mini wifi 係咪有問題 想換機 mac mini i7 個部
So far用左差唔到一個月個cycle係15
如果我去搵蘋果既佢地大概會點做?
邊度買
Hkt u-programme
你再check 埋個電池循環次數
So far用左差唔多一個月個cycle係15
如果我去搵蘋果既佢地大概會點做?
讀書撚仲有一年就畢業 , 用開 window機
但睇黎唔係好捱得住

問問大家 建唔建議轉會
用到得30%到先差到100%
未試過一路差一路用

會唔會Apple support個app有啲bug?冇理由會咁岩個保養得返半年

同埋我直接上apple官網到check coverage 佢寫unable to validate product purchase date
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞