[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
突然發現imac pro宜家個定位好尷尬
imac可以去到8核 vega48
mac mini可以加egpu
拆開左後蓋之後先發覺屋企枝星批最細得t9

聽朝落街買過兩枝
搞掂!唔難拆,而家重裝緊OS

想問下macbook 其實係咪直頭插住叉電用係最好?
我知叉住電用嗰時唔係用緊電池嘅電
但google話長期100%對部嘢都唔太好?
隨心用就Ok
想問下imac既keyboard mouse會唔會同win機果d唔同?
我想用返本身desktop用緊既keyboard mouse係唔係都冇問題?
想問Apple care包零件任換
包唔包換電?
如果包洗唔洗舊電跌落80%以下先換得?
18mpb 出左幾耐開始有翻新機?
打文件用MacBook啦
iPad哂氣,一係等6月睇下ios13
有冇重大update
唔係既文書用ipad盞辛苦自己
我原本都係用ipad返學 即使我果都部係pro啦屌
用佐半年多少少 每次想話係學校做功課啦 都係唒尻氣 d分頁要reload d hand gesture真係唒尻氣 我仲買佐果d Remote Desktop app 屌佢老味真眼都花
所以我賣撚佐Logitech slim combo 係ebay買個cover 放到apple pencil 算數
而家就諗住買部air 2017 反正2手唔會太貴 其實都諗過MacBook 決定唔到 師兄們有無高見指點下小弟 感謝
有無人試過 apple store giveback 舊MacBook買MacBook ?有部early 2013 Pro 13” / mid 2015 Pro 15” 想trade完買一部新13”
trade in 個價好低
不如賣部2015 15"比我
iMac i9 + Vega 請問有冇鑊氣?係 Youtube 好似一面讚好,其他地方又唔係好覺有問題浮上面...
又其實 mainly 家用既執相同有時會剪 4k 片,又駛唔駛上 i9 and/or Vega... 定係最頂部標配就得呢?
P.S. 會上 512 SSD...

https://www.anandtech.com/show/14208/acer-conceptd
有PC廠出左成套Mac Pro + Display + VR + workstation laptop而竟然係Acer
部Xeon個spec勁到仆,部i9就set得好fit同埋個樣好撚靚吓,兩部都用Quadro可以出10bit畫面
部17" laptop就好好spec同埋個mon可以好似Surface Studio咁摺出黎仲要係Wacom兩部15"一部係勁版MBP一部係抄MBP
隻32" mon用miniLED仲要FALD,90% Rec.2020 (俾人整HDR content)
27"就144GHz GSync (俾人整VR) 都可以有ARGB 99% 同HDR1000

呢set lineup完全唔講得笑,直程係我會expect Apple或者MS先會做既野
應該頂多同 2017 iMac 一樣個mon入塵同keyboard 會彎
因為內部出熱似乎比2017仲低,所以可以預期同熱有關既問題係唔會有(mon燒印同燒底板)
而因為無T2又少樣野驚,外插KB如果揀kb有numpad嗰款會彎(不過好易拉番直)
mon角入塵我估長遠會有,相比起其他Mac可以有既問題係好小事

唔係做野無需要上i9/VEGA,除非你想打機
其實2014左右之後既Mac都唔應該trade in,二手價輕易貴過Apple
2013或者之前既就差唔係好多,同埋折舊/死電等等出面都會再壓低d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞