[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
啱啱喺官網買咗部imac
買完之後應該會收到個確認email,但我收唔到email,又收到sms顯示信用卡過咗數
喺個apple ac個"訂單"嗰度又見唔到張單
而家有啲淆底
有冇巴打試過咁
我反而係收到mail有訂單但收到2次sms過數
嚇到我打比客服問咩事
你都係打比客服問下佢咩事好啲
我想timeline 個框框邊到成個mon 咁長
到時去到門市問下可唔可以轉用ssd先
唔該巴打
即係upgrade做256 / 512/ 1tb ssd
唔洗搞8gb ram?

儲存裝置1
3.0GHz
1TB (5400-rpm) 硬碟
可訂製 1TB 融合硬碟或 256GB 或 512GB SSD

3.4GHz
1TB 融合硬碟
可訂製 256GB、512GB 或 1TB SSD

到時再問一問職員
都唔明點解文書機都咁慢
部機有兩個user account
由a轉去b個時都要load
2014 年買的macbook pro都快過佢
MacBook Pro (Retina, 13 英吋 , 2014 年中)

處理器
2.6GHz
2.6GHz 雙核心 Intel Core i5 處理器 (Turbo Boost 可達 3.1GHz),配備 3MB 共享 L3 快取

記憶體
8GB 1600MHz DDR3L 機板內建記憶體

儲存容量1
2.6GHz - 128GB
你Cap 張圖睇下有咩問題
MacBook自從2012之後全部都必定已有SSD
而iMac就算你今日買2019底配Apple都夠膽死仲俾5400rpm HDD你
雷巴無估錯,個樽頸好明顯係boot drive唔夠速,例如你轉account嗰時其實系統係需要由drive度load好多野出黎,咁一隻5400rpm HDD係得一兩百MB/s,而Apple用既SSD係十倍以上速度

21.5"個問題係就算你拎俾Apple,佢都唔會同你upgrade任何野,部野係設計到一定要撬mon先可以搞到HDD/SSD/RAM幾個位,而Apple係唔做售後升級的(除非係iMac Pro)
你呢個case最理想解決方法係買一隻USB-C既SSD,將macOS移出去呢隻SSD度boot,個人覺得21.5" iMac完全唔值得撬開換野,你呢款我仲要唔肯定底板個PCI SSD slot位究竟係咪完整可以俾人自己插SSD
我幾頁前同嗰位巴打講個SSD可以用左幾十至百幾GB係針對佢指明會用既apps先講,人地嗰堆suite隻隻都會額外裝幾十GB library同埋行嗰時會用cache

一般文書上網為主而唔牽涉專業apps既用途,256GB SSD絕對夠用,真係唔夠位先買外置drive或者用cloud

RAM都係,普通人8GB係夠做的,只不過因為焊死唔改得,所以先成日提人諗清楚有無少少可能有需要的話咁就要衣家加盡
個email隔半日先黎都唔出奇,買Mac尤其係有BTO config的話係唔會好似買iPhone咁快手的
不過過數有問題都係搵CS啦,雖然碌卡有咩出入都一定可以退番不過會煩
laptop同iPad iPhone都係用同類既鋰電技術,兩者都會有同樣既壽命損耗問題
分別係laptop用電係可以快過iPad iPhone好多,睇個用家既usage pattern係點,有d人用得好密係可以兩年內MacBook舊電就打柴
不過就算死電,搵番Apple換新電都係一千幾百蚊,或者有AC的話應該80%以下健康度就會同你換(三年內)

升OS多數唔會點拖慢部野,我有幾部Macs個OS應該係經歷過五六次升OS仲要clone黎clone去都仲行到
(當然你要最佳效能狀態的話就最好重裝)
就係之前用同樣方法買過Ipad,email張單好似勁快就send到。今次買mac仲未有email,淆淆哋底
但有哂信用卡記錄同Apple咁大間公司應該冇事嘅(安慰自己)
拎比佢都唔會幫我upgrade?
我知道部機 普通人係好難打開佢加ram
琴日問online cs 佢話ram可以換到64gb
但唔知道SSD得唔得
部機買左唔夠一年
轉頭再問下online cs先
外置SSD都係拖多條線係機背啫

再唔係 ifixit有完整既拆機教學
只要你夠小心
係可以自己改又唔整壞部機既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞