[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
有無巴打back咗呢隻mechanical keyboard for mac?

或者有無其他keyboard介紹?
用緊16年 rMB m5 Mojave 10.14.4
呢排用safari睇youtube一㩒入去就話error occur,要再f5先睇到
但用chrome就連trackpad寫字都寫唔到
唔知有冇人一樣/或者有解決方法,謝謝
用緊上一代嗰個唔錯 造工都ok
缺點係 佢個慳電mode你唔用佢15mins會幫你disconnect 同埋啲key好薄 不過呢代應該唔會有呢個問題 有得揀軸
想問下要備份time machine,個外置hdd係咪一定要空既hdd而且冇得再加野入去?定係我可以就咁用一個已經用緊既hdd黎做time machine?
呢個我有搵到丫,就係我見台灣ptt 有人話唔洗我先奇怪,所以上黎問問
自己𠝹partition 咪得
我覺得買得pro 就直上tb 啦
如果本身有隻已經係HFS+既碟,就算本身放左野,只要夠空位都可以用黎做TM
不過都係唔建議咁做,backup野同data一齊放長遠係自己製造問題
咩都唔買住,等6月WWDC,唔細機會全線MBP更新
而MBA就算新出都已經唔係好選擇,衣家或者一個月之後就更加唔係
其實iOS同macOS都幾有急切性要某程度上合流,不過以Apple近年software質素同埋個動力都好欠缺,所以我都唔太睇好佢地會做到d咩真係幫到人用Macs/iOS既interface
利申: 呢個post用緊MBPTB回,屌佢老味條touchbar日撚日阻住晒
對今代MacBook Pro 系列都係冇咩希望
Intel 陀衰家
手上有部128GB MBP13 Early 2015, 一直都想upgrade SSD但耐何佢隻專用SSD真係好貴
但最近火星左既我發現原來有adapter裝NVMe SSD去部MBP度
想問下eBay買果啲adapter信唔信得過? 例如呢隻
https://www.ebay.ca/itm/PCIe-NVMe-SSD-Adapter-Concerter-Card-for-2013-2014-2015-MacBook-Pro-MacBook-Air/264225284608?hash=item3d850de200:g:vl0AAOSwbzRcfhKZ
或者各位巴打有冇邊隻adapter 信得過?
同埋有冇話一定要邊隻特定NVMe SSD先支持到?
我上網見好似個個都970pro, 但970pro真係好貴, 如果我買HP/Curcial可以嗎?

題外話: 而家新既Macbook乜插口都冇晒 連Magsafe都冇埋真係好垃圾 令我覺得我部MAC係好過而家啲MAC 起碼唔洗拎住個dongle周圍走
三代咪一樣係屎
仲要冇埋額外四年保programme
我仲未出貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞