[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想幫部垃圾桶打蠟
用邊隻車蠟好?
其實你係咪二手執左部番黎,見你係咁問野
幾錢?
想同巴打們請教一下
如果我想將我部4K電視做我27吋IMAC嘅MIRROR DISPLAY
我係唔係直接去淘寶買一條THUNDERBOLT3 轉HDMI嘅線然後駁埋佢就用得?定係仲要買其他ADAPTOR之類嘅嘢?
未出mini 2018之前我有三四次響二手網見過差d買左,不過次次都係條友標太貴或者夠平就俾人買左先
衣家有左mini之後如果唔理會T2問題,基本上無咩理由用垃圾筒
想要CPU力/core count有iMac Pro / iMac
想要GPU可以插eGPU或者2012 Mac Pro插卡

不過垃圾筒有樣野好就係好易同好平搵到最勁嗰粒U同64-128GB RAM打爆佢,換U順便搞埋散熱膏就ok,唯一係最驚佢GPU或者火牛燒,除此之外都算係一部穩陣既機
要搵出足4k60Hz既轉插,唔需要TB3只需要USB-C轉HDMI2.0
其實extend會好用d,因為mirror會強制down res iMac個內置mon去4k (non retina scaling)
想問下有無巴打更新左10.14.4之後嗰preview bug bug地?例如用preview開pdf填表格既時候,如果你打左一堆字之後想修改前面既字既時候會彈返去最後一隻字?

sorry for 1999
感謝大大有用的資訊
咁即係我去買呢條線就OK了嗎
上apple store睇個LG mon
5K款同4K款兼容列表入面都冇Mac pro
我好似買過類似既連, 係唔撚掂的
因為MP6,1用TB2或者HDMI出畫面,而嗰兩隻Ultrafine就5K用TB3,4K用USB-C(DP alt mode)
MP > TB3 to TB2實周 > 5K (會得4K)
MP > USB-A > USB-C (唔會embed DP alt mode既data)
MP > TB2 to USB-C 轉插 (呢件產品唔存在)
屌原來, exac7ly 係同一條,
你可以放棄,
出唔撚到60hz 的
我諗應該揾個thunderbolt 3 to hdmi2.0 既adapter / hub
再用條HDMI2.0 既線插插電視先得
所以Mac pro係咪用唔到個LG 4Kmon?
本身用緊2016 MacBook Pro 15-inch 有Touch Bar 銀色 仲有AppleCare

想換2018 model

換嘅原因係 想追新款新野 想要大空灰

猶豫緊 換唔換好

仲有想請問大家去邊度放二手MacBook Pro最好?
咁都仲有方法: 插TB2 eGPU,而張卡要有USB-C output...
淨係出一隻4k60Hz就算10bit唔需要用TB3
問題係唔止淘佬,就連響amazon買type-C HDMI線都係高機率中伏
apple太on9

用緊dell 4k mon
我啱啱買咗個ADAPTER加條HDMI 2.0
睇就終於睇到但係部MAC個SCREEN有時會全黑會唔係會線材問題

利申個ADAPTOR係用APPLE 自己出嗰個
點解MBA 18版

用apple id登錄唔到 imessage同facetime有咩解決方法
用緊 好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞