[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
可以等埋評測再決定
用緊imac 2011 21.5 覺得mon太細 下次轉都會轉27
轉啦,我都頂唔順2011 ,同埋屋企冇位先用21.5
差唔多喇 但仲諗緊轉唔轉返會pc 想打機imac真係 本身有ps4又唔想晒左而家個mon
2016 macbook 想換 2018
但係佢個濕9 keyboard 同T2 搞到我唔想貼錢買難受
打機就ps4 啦 無玩電腦game好耐,只玩ps4
fps用手制好難玩
岩岩係深水埗見到970 Evo(非Plus版)1TB 先14xx

究竟點解買Mac將SSD由512 up到1TB可以收三千蚊
Apple Tax
https://blog.macsales.com/47735-its-official-owcs-128gb-memory-upgrade-for-the-2019-imac-retina-5k
OWC正式宣布iMac 2019支援128GB RAM,開賣4x32GB kit $1099.99美金
32GB係蘋狗自己擺既假限制,純粹係唔俾人買底配連多RAM
事實上硬件上係無任何限制你自己插到128GB
Owc 啲ram好似好貴
取決於你用咩software
係,不過佢係測試出128GB所以先post佢條link
可以自己出去買cheap 32GB module,當然選擇同貨量都唔會有16GB 8GB咁多
我其實都唔清楚一條32GB應該賣幾錢,感覺係供不應求,始終SO-DIMM係laptop用多
現代software就算係日常簡單野都可能響background run多幾個thread,已經唔係以前個講法話要專業用途先需要多核多線
不過多數時間係要去到chur既task例如render片同batch export野先需要用到四線以上
同埋單核頂頻vs多核分頻係一個物理取捨你只有咁多heat budget,分散得濟就會拖低個頂,情況同一部車應該裝幾多個轆有d似
部機到咗 想問下有咩app可以test到gpu performance?
想問下你地平時係邊到買macbook啲套?
https://www.youtube.com/watch?v=pUbfDilfutE
痴撚線
Wall Street Journal拍埋片去詳細解釋+踩蘋狗多腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞