[Mac撚] 用家/買機集中討論(28) iMac新出都唔放T2係咩玩法

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
ssd is a must. 256唔係好夠~
但加二千幾先得512, 出面買條快既1T加多個HD 都重得。

唔知新個部自己換SSD 難唔難。
要拆mon
我4日仲未發貨
https://www.reddit.com/r/apple/comments/b65iq1/just_got_the_imac_in_i9_processor_is_the_9900k/
reddit有人收左9900k不過只係run過一pass cinebench
暫時睇黎i9係接近托柒,限95W所以HT turbo唔到咁濟
今水iMac要等好多唔同測試,因為有3-4個完全唔同config唔同behaviour既CPU
而GPU又有VEGA就再加深個複雜程度
geekbench只可以俾一個好大路既index指引,佢始終唔做sustained load
記唔記得舊年i9 MBP一出嗰時個geekbench score都係好高,不過一去到實測就被發現好易好快降頻
降就預左嫁啦 睇下幾多既姐
最緊係睇吓會唔會8C16T降到整體HT score仲低過6C6T,係的話都幾好笑
原本打算買低階3.0Ghz果部27‘imac, 但呢部最多用32gb ram?
中階果部3.1定低階果部抵玩d呢?
唔該哂巴打幫手分析下
有無巴打試過喺 amazon 買 MacBook 然後搵集運運返香港?
Mbp ntb
500 nits > 280 nits
4 usb-c >2 usb c
仲要冇T2成日壞
keyborad 又額外4年保養
殘廢入塵 keyboard 變咗賣點
其實衣家睇款2018都應該會有續保,太大公關問題
裝咗internal display driver?
之前一直用緊macbook pro 2011
尋日終於部 21.5 iMAC 2019 到左, 轉左SSD, 開機好快,
之後試photoshop都好快好順...二個世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞