低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
現在係咪買新樓多數可同發展商借
避壓測
如果係 爆煲風險又高左
避壓測
如果係 爆煲風險又高左

多數可以,爆唔到銀行系統冇咩問題,斷供十間八間發展商當冇賣層樓,收返,發展商起好擺係度好多年唔少例子,浪澄灣都擺十幾年

其實買左即刻還完可能都係幾萬蚊
要考慮埋呢樣wo?

兆康2房467-495尺最近成交價370-380,佢開400,即係打咗裝修份數落去,買家啱用冇問題,都唔啱用,隨時住住吓唔滿意要重新裝修,咁我不如買返冇大改嘅兩房(我改咗一個房嘅牆同拆咗儲物室合併落洗手間),將嗰廿幾三十個自己裝修,細啲嘅2房單位414尺殘裝向鐵路嗰面3百一二有機會,冇理由比多啲買冇用嘅嘢

好少放盤

依家係,自從辣椒冇晒盤,連租盤都少,有就好快冇咗,佢個case如果業主肯減返20-25個嘅,咁就可以考慮

其實點解租都少
其實需求係咪無限?會唔會有1年滿足到?

好少放盤

依家係,自從辣椒冇晒盤,連租盤都少,有就好快冇咗,佢個case如果業主肯減返20-25個嘅,咁就可以考慮

其實點解租都少

本身想買多層嘅吉出嚟租出去比辣椒阻住,例如我哋想再入一間將自住租出去都唔得

冇名,或者要收返租緊嗰2層比人掉轉,要等

租緊嘅已經有客,要等人搬,呢個屋苑一手業主或者早年買落全部贖咗樓,

我哋喺2012年尾買嘅都贖咗樓,再早啲肯定贖晒,2010年呢度100萬左右,12年尾180-200,

得一層冇得再入肯定或者肯定先賣後買上得返車一定唔郁,先買後賣要預多幾十個擺係政府度

,仲要半年內賣得返自住嗰間先退到,一未必有多嚿錢,二係四圍盤少未必有心水,不如唔攪

相熟裝修佬6個單位全部出租中,佢都話15%冇得再入,邊有供應?
尚悅大家覺得點?

太僻

本身有諗過去睇,但太偏僻

未睇之前我都覺得好偏僻,睇左又幾好。
如果唔介意34年樓齡,兆康確實幾好,向內園好安靜,比起我哋其他兩間都安靜得多,一分鐘上西鐵站

,樓下6:45-7:45咁上下有村巴去中環、灣仔,有巴士去葵芳旺角,輕鐵全經兆康,如果唔係返東九龍嘅工,

唔使美孚站轉藍田線,好方便,夜晚旺角,銅鑼灣,尖沙咀,上水同落馬洲都有小巴去屯門或經兆康,通宵
話說買咗兆康嗰時老婆問裝修佬有冇買貴,佢話平啦,過兩年300㗎啦,

嗰時佢有四間,後嚟有揾佢執吓漏之類或者改少少嘢,喺2015年嗰時跌返去290-300

佢入多2間,我哋問佢點解仲入,佢話平啦,過2年400㗎啦,嗰時我哋笑佢癡線,

點知17年已經成交去到378,380,都問過佢點睇疊欣庭,佢話唔實用
話說買咗兆康嗰時老婆問裝修佬有冇買貴,佢話平啦,過兩年300㗎啦,

嗰時佢有四間,後嚟有揾佢執吓漏之類或者改少少嘢,喺2015年嗰時跌返去290-300

佢入多2間,我哋問佢點解仲入,佢話平啦,過2年400㗎啦,嗰時我哋笑佢癡線,

點知17年已經成交去到378,380,都問過佢點睇疊欣庭,佢話唔實用

兆康係咁多條西鐵綫黎講,最無人想買既一個地方,但其實性價比幾高

呢個唔同意,aa都話兆康流通好快,租盤都係
兆康地段好交通方便,不過樓齡真係大咗啲

樓與樓距離遠,2012年買嗰時大堂整過同lift換咗,如果夾錢整外牆外圍我冇所謂,十萬又如何,到時升值補返條數
避壓測
如果係 爆煲風險又高左

多數可以,爆唔到銀行系統冇咩問題,斷供十間八間發展商當冇賣層樓,收返,發展商起好擺係度好多年唔少例子,浪澄灣都擺十幾年

又好似幾岩
CCL8周新低 辣招
避壓測
如果係 爆煲風險又高左

又好似幾岩

事實發展商計晒數,要你拎得出兩成最少一球,預咗幾多個%斷供,賣比你咁多錢啫,係佢嚟講成本價,又唔會好似銀行引發擠提,收返嚟執吓又賣過,隨時貴咗賺多咗𠻹,同財仔一樣吼住層樓搏你供唔掂

本身有諗過去睇,但太偏僻

未睇之前我都覺得好偏僻,睇左又幾好。

可能我係想買黎放租,怕買左尚悦放唔到租

個環境唔錯但行出去西鐵站真係要三四個字

樓與樓距離遠,2012年買嗰時大堂整過同lift換咗,如果夾錢整外牆外圍我冇所謂,十萬又如何,到時升值補返條數

你肯啫好多人唔係咁諗,好似建生海麗花園咁,啲人唔肯夾錢整

又好似幾岩

事實發展商計晒數,要你拎得出兩成最少一球,預咗幾多個%斷供,賣比你咁多錢啫,係佢嚟講成本價,又唔會好似銀行引發擠提,收返嚟執吓又賣過,隨時貴咗賺多咗𠻹,同財仔一樣吼住層樓搏你供唔掂

同埋唔係個個都借發展商錢
你有60%人用自己方法找數
佢個盤可能已經打和
再賣就係賺
你只不過係交緊30年租比發展商

租樓日日賺

佢個盤可能已經打和
再賣就係賺

租樓日日賺

咁我估供到咁上下夠數啲人會轉按去銀行嘅,俾少啲息

佢個盤可能已經打和
再賣就係賺

租樓日日賺

柏傲灣發展商提拱個按揭plan 係點?

租樓日日賺

柏傲灣發展商提拱個按揭plan 係點?

好似頭2年定三年P-2,跟住P-1,唔敢肯定,問aa穩陣
長方形睡房加窗台原來好難諗點裝修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞