低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

香港其實有好多人得罪講句係晒撚氣的,首次置業就想乜乜物物

無經過睇樓、講價、反價、再睇樓無限loop 既洗禮,根本就晒鳩氣,以為自己揸住幾十萬好似皇帝咁

Ex7culy
又要有景
又要居住環境
又要市區
屌你去九龍站/貝沙灣啦仆街

其實同d 人話曬俾全世界人知佢想自殺係同一道理,佢唔係真係想買樓
今日好似未見奥仔
今日好似未見奥仔

8o同豬威都賣得好嘛

教完 第二日用第二個方法問同一個問題

同埋得50/60萬首期想買市區私樓屋苑管理仲要有房
我話難d wor...嘉湖兩房都4球
立即彈埋黎:嘉湖好遠,返唔到工

我話叫佢儲多小小抽新樓
又話新樓咁貴點買

好啦,同你講2手做到9成
又話息貴
咁你想點

最勞氣就係供30年
係咁話供廿年得唔得嫁?
我話係鐘意供6個月都得
你過到壓力測試咪得

呢d 真係講多都side 氣
其實佢d 口吻係唔會買

唔識咪教下佢地
平時串柒柒就例外

無經過睇樓、講價、反價、再睇樓無限loop 既洗禮,根本就晒鳩氣,以為自己揸住幾十萬好似皇帝咁

啲人講到大西北好遠,我只係覺得ON9咗少少,20-30年前大西北可可能係交通無咁方便,現在已經18區有鐵路,同埋朝早繁忙時間大多數都有村巴出市區,基本上1小時左右去到好多主要商業區返工地點,啲人仲停留係屯門元朗有牛既年代

唔識咪教下佢地
平時串柒柒就例外

我話叫佢儲多小小抽新樓
又話新樓咁貴點買

又話息貴
咁你想點

最勞氣就係供30年
係咁話供廿年得唔得嫁?
我話係鐘意供6個月都得
你過到壓力測試咪得

插到應一應
未來西鐵線,屯門南站,屯門站,兆康站,洪水橋站,天水圍站,朗屏站,元朗站,元朗站已經係第7個站

元朗而家都上唔到,唔使諗繁忙時間上到車

元朗而家係要坐巴士
朝早好多私車去中站/尾站開

其實元朗坐巴士會好啲
點睇屯門碼頭既2房細價樓?

幾年後屯門南站通車,是咪買得過

同想問下,如果無入息證明,但有物業,再買做唔做到按揭? 係咪要按左本身層樓full pay新樓? 打算借5成買細價樓投資

我話叫佢儲多小小抽新樓
又話新樓咁貴點買

又話息貴
咁你想點

最勞氣就係供30年
係咁話供廿年得唔得嫁?
我話係鐘意供6個月都得
你過到壓力測試咪得

插到應一應

講真
新樓真係冇想像中咁貴
最好就係發展商同你做埋印花稅落按揭
拉長黎還冇咁覺眼

係就係貴息小小
但係差果丁屎多多
咪當比保費
過幾年按返出去比銀行就得啦
冇人叫你30年供P架

其實我就係睇左三個月二手樓,依家轉諗新樓
瓏門二手個價根本仲貴過grand yoho 少少,再加AA 佣一來一回又差2-3% , 發展商payment 方法又多,好難唔俾新盤吸晒購買力
巴打想請問下,六百萬以上只可做六成,以下首置可做八成。如果我睇中一層650萬,可否比50萬出黎再做8成比多120萬total 170萬。 咁就唔洗比650萬做6成比260萬?

另外650萬budget想買550尺左右廳大兩房嘅,多選擇嗎?有咩盤好介紹?

咁叫乜野六成 俾你咁twist 法,你唔好400萬9成,200萬8成,50萬六成

無知真係好可怕
呢排好多同事都話要買樓
但係全部唔識計數
係咪爆煲先兆?

我意思係,可否同業主deal,比五十萬現金佢(舉例可以再加十萬當麻煩費),層樓賣六百萬,等我做到8成,有冇呢類型例子?

同想問下,如果無入息證明,但有物業,再買做唔做到按揭? 係咪要按左本身層樓full pay新樓? 打算借5成買細價樓投資

南站而家仲好似係concept?未拍板起?(唔肯定)

睇你本身果層係咩樓
我banker同我講話free hold可以乜都唔check拎一半出黎
連租約買就可以拎租金當收入

你冇入息證明係因為出cash定真係冇入息先?

據港鐵啲工程部人員講,屯門南站未選到位,洪水橋站反而定咗,嗰度住夠人,會起,仲問我到時有位做唔做?

啲人講到大西北好遠,我只係覺得ON9咗少少,20-30年前大西北可可能係交通無咁方便,現在已經18區有鐵路,同埋朝早繁忙時間大多數都有村巴出市區,基本上1小時左右去到好多主要商業區返工地點,啲人仲停留係屯門元朗有牛既年代

要近西鐵站先叫一小時
遠少少要答輕鐵已經唔得
所以住大西北 近巴士站仲緊要
頭站有位坐,但要預多啲時間
尾站係快啲,但分分鐘要企一個鐘
已經唔講去九龍東同港島東一個鐘一定唔得
所以元朗萬四蚊一尺都買個個真on9

睇你本身果層係咩樓
我banker同我講話free hold可以乜都唔check拎一半出黎

據港鐵啲工程部人員講,屯門南站未選到位,洪水橋站反而定咗,嗰度住夠人,會起,仲問我到時有位做唔做?

有無預計幾時先起?,我驚2030年都未有
巴打想請問下,六百萬以上只可做六成,以下首置可做八成。如果我睇中一層650萬,可否比50萬出黎再做8成比多120萬total 170萬。 咁就唔洗比650萬做6成比260萬?

另外650萬budget想買550尺左右廳大兩房嘅,多選擇嗎?有咩盤好介紹?

巴打,咩區先

元屯天以外都OK, 因為個人prefer廳比例大啲,因為都喜歡招乎朋友,所以想睇下有冇啲盤係廳大房細五百零呎,謝

睇你本身果層係咩樓

落實左 2019動工,2022通車

出cash啊 無收入證明,
另有一層樓收緊租9500

2層
total值9-10m到已斷供

預買4m左右,大約2m首期

咁叫乜野六成 俾你咁twist 法,你唔好400萬9成,200萬8成,50萬六成

無知真係好可怕
呢排好多同事都話要買樓
但係全部唔識計數
係咪爆煲先兆?

我意思係,可否同業主deal,比五十萬現金佢(舉例可以再加十萬當麻煩費),層樓賣六百萬,等我做到8成,有冇呢類型例子?

你信唔信得過業主?
佢收完你50萬,簽臨約600萬
收你3% 20萬訂
之後佢反口賠番40萬比你
佢袋30個

我唸2025年內都未必有,宜家連個站想起邊都未有plan

無知真係好可怕
呢排好多同事都話要買樓
但係全部唔識計數
係咪爆煲先兆?

你冇改錯名

認真答你
如果你真係咁做 係犯法
逃稅

50萬太多
Ird一定會check到
到時你 賣家 AA soli都(可能)要上身

不過咁
我聽過有case係個買家好鐘意上手d裝修傢俬
Offer 左20萬買佢d傢俬 樓價就599萬

不過你買完傢俬唔係層樓俾你
你都冇得追返

巴打完全知我問咩,我亦大致明白!感激不盡。
可能琴晚問得唔清楚,一黎就比人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞