低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

巴打25歳搵咁多

兩個人加埋先有咋, 每人都係45k 一個月
落名應該一個人落,不過未結婚嘅話可唔可以兩個人嘅人工一齊計壓測?
仲有我見上面個壓測計算機,壓測合格率代表咩? 越低越好?

律師定ibank trader

engineer

打漏左, 600萬借到480萬
夠曬比雜費 仲有錢裝修

我聽人講而家600萬樓唔係淨係借到6成??

600萬零一蚊就係, 450-600萬首置仍然做到8按

二手樓都ok?
600萬樓下有無d市區近地鐵站又550呎既單位(except 鑽石山以東同長沙灣以西嘅站, even 沙田都ok)
我諗應該都無
只講屯門,暫時已知4球樓下尚有各補地價居屋,疊欣庭三百幾尺細單位,新屯門中心,屯門市廣場3百幾尺細單位,屯門街市左右唐樓,如果一成首期上車,當55萬係手,鬆動啲揾350萬嘅樓應該仲有嘅

叠欣細單位係咪即係眼鏡房
【信報財經新聞】新世界(00017)牽頭發展的荃灣柏傲灣今天錄得逾4000人參觀,暫收逾4500票,超購逾10倍。

10 倍係佢加推完個數, 如果你用返佢頭三日D票數同首批黎計, 係超左20倍

點解個勢咁勁
反而0017升得咁慢既
開示範單位前明明升得好急
只講屯門,暫時已知4球樓下尚有各補地價居屋,疊欣庭三百幾尺細單位,新屯門中心,屯門市廣場3百幾尺細單位,屯門街市左右唐樓,如果一成首期上車,當55萬係手,鬆動啲揾350萬嘅樓應該仲有嘅

仲有豐景園 ,偉景花園,置樂一帶,啓豐園 都有3百幾
留名

我聽人講而家600萬樓唔係淨係借到6成??

二手樓都ok?
600萬樓下有無d市區近地鐵站又550呎既單位(except 鑽石山以東同長沙灣以西嘅站, even 沙田都ok)
我諗應該都無

康田苑
【信報財經新聞】新世界(00017)牽頭發展的荃灣柏傲灣今天錄得逾4000人參觀,暫收逾4500票,超購逾10倍。

10 倍係佢加推完個數, 如果你用返佢頭三日D票數同首批黎計, 係超左20倍

點解個勢咁勁
反而0017升得咁慢既
開示範單位前明明升得好急

你都話之前升得好急,個股價其實已反映左超額嫁la

多謝巴打補充
小弟早2年買樓

果陣金管局未收緊按歇成數,我同銀行借盡420萬,而家就欠銀行400萬到

小弟來緊想轉按賺下rebate同息口低d

如果我而家層樓估價650萬,想轉會既話,第二間銀行係唔係只借到650 x 0.6 = 390萬比我 (而家最多借6成)

咁係咪要自己抬錢補10萬差價先轉到會?

小弟新手,求巴打們幫幫手

唔好意思,推一次
求巴打幫幫手

兩個人加埋先有咋, 每人都係45k 一個月
落名應該一個人落,不過未結婚嘅話可唔可以兩個人嘅人工一齊計壓測?
仲有我見上面個壓測計算機,壓測合格率代表咩? 越低越好?

律師定ibank trader

engineer

Engineer 都有咁高
你壓測實無問題,如果唔落第二個名都係可以用佢份糧做擔保借錢

二手樓都ok?
我諗應該都無

康田苑

6M 550呎得居屋有機

我上年都瀨左唔少野
諗住賣晒佢all in 自住樓

薯頭其實你買左樓未
我有啲亂

未呀唔使亂

依家物色緊?

呢個唔清楚,有時間直接去睇樓最好,或者上網search返張則睇

薯頭其實你買左樓未
我有啲亂

未呀唔使亂

依家物色緊?

十月開始睇
到依家都未睇啱
8O 又超10倍

未呀唔使亂

依家物色緊?

十月開始睇
到依家都未睇啱

如果唔怕遠,屯門卓爾居上車可以諗諗,十拎年新地樓,同瓏門一樣平台上樓雙重保安,去屯門西鐵站步行幾分鐘,最重要管理平,依家都係1.5左右一尺,瓏門加價後去到3.4一尺,私樓嚟講管理費算平

仲放緊大陸層樓 屯門又未睇岩
買二手樓除咗睇係咪兇宅,睇埋管理費,呢條數一年落嚟真係唔少,夠去日本旅行,另外大廈大堂通常會張貼管理費收支表,可以望吓有冇赤字
留名
如果唔怕遠,屯門卓爾居上車可以諗諗,十拎年新地樓,同瓏門一樣平台上樓雙重保安,去屯門西鐵站步行幾分鐘,最重要管理平,依家都係1.5左右一尺,瓏門加價後去到3.4一尺,私樓嚟講管理費算平

卓爾居要買一期,一期用料好過二期

卓爾居要買一期,一期用料好過二期

卓爾最衰係車位
發展商攪住晒 住得耐想買都冇

呢個唔清楚,有時間直接去睇樓最好,或者上網search返張則睇

好似有唔係眼鏡房
買二手樓除咗睇係咪兇宅,睇埋管理費,呢條數一年落嚟真係唔少,夠去日本旅行,另外大廈大堂通常會張貼管理費收支表,可以望吓有冇赤字

Over3/實尺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞