低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
有平貨冇人賣,有人住緊

【短片】【凶宅之霸】荃灣中心六屍凶宅 冇人出價收回

【新增影片】被視為「凶宅之霸」的荃灣中心六屍凶宅,今日拍賣。令人聞風喪膽的凶宅王為太原樓4樓G室,實用面積374方呎,由環亞物業拍賣,連租約開價228萬元,低市價四成。但凶宅競投反應冷淡,無人承價,最終收回。

凶宅業主2015年底以156萬元買入凶宅,持貨僅一年多,是次放售由賣方支付10%SSD,連3年租約放售,月租約7000元,有指租客是消防員。

單位被列為「凶宅中之霸」,20年前發生開煤氣集體死亡慘劇,業主於2015年底以155萬元向陳應佳購入,而陳應佳於2011年中在拍賣場以118.5萬元投得物業。

這宗「六屍命案」於1996年發生,陳英祥是凶宅前住客,因備受生意失敗打擊及大耳窿債項困擾患上嚴重抑鬱症,同年妻子亦患精神病,一家人感到生無可戀,於9月有人「自製毒氣室」開煤氣自殺「攬住死」,結果六人慘死,陳英祥自己獲救,陳結果被法庭判處無限期入住精神病院。

另外,同日拍賣的屯門兆康苑F座25樓某凶宅單位,自由市場開價268萬元,僅一人承價,最後未到業主底價收回。

上呀

謝巴打們
今日係公司拎左薪金證明,等埋未來老婆返黎就搞預批

今日渣打text 我話出左prelim results, 個職員聽日返公司先知個result 係點

btw, 永亨做緊首年1.8厘定息, 之H+1.36 我借四球都慳到成皮息, 有D心動

有無現金回贈同mortgage link ?

謝巴打們

今日渣打text 我話出左prelim results, 個職員聽日返公司先知個result 係點

btw, 永亨做緊首年1.8厘定息, 之H+1.36 我借四球都慳到成皮息, 有D心動

ML令我戒左買股票

上呀

謝巴打們

有, 1.4% rebate ML 都有

ML令我戒左買股票

我上年都瀨左唔少野
諗住賣晒佢all in 自住樓

算扺屌,又話有啲做緊H+1.3?
New post lm

ML令我戒左買股票

我上年都瀨左唔少野

薯頭其實你買左樓未
我有啲亂

算扺屌,又話有啲做緊H+1.3?

so far 問左5間, 最低係中銀H+1.33
小弟早2年買樓

果陣金管局未收緊按歇成數,我同銀行借盡420萬,而家就欠銀行400萬到

小弟來緊想轉按賺下rebate同息口低d

如果我而家層樓估價650萬,想轉會既話,第二間銀行係唔係只借到650 x 0.6 = 390萬比我 (而家最多借6成)

咁係咪要自己抬錢補10萬差價先轉到會?

小弟新手,求巴打們幫幫手
小弟早2年買樓

果陣金管局未收緊按歇成數,我同銀行借盡420萬,而家就欠銀行400萬到

小弟來緊想轉按賺下rebate同息口低d

如果我而家層樓估價650萬,想轉會既話,第二間銀行係唔係只借到650 x 0.6 = 390萬比我 (而家最多借6成)

咁係咪要自己抬錢補10萬差價先轉到會?

小弟新手,求巴打們幫幫手

早兩年買已上岸啦叫做 妒忌
25歲同女朋友加埋計曬花紅大概一年月入90萬多d
如果得200萬首期, 係咪買唔到600萬嘅樓?
認真求教
認真求教

600萬以內首次買樓可以2成首期,120萬,2球應該夠晒所有洗費,90萬年薪肯定過到壓力測試

ML令我戒左買股票

我上年都瀨左唔少野

薯頭其實你買左樓未
我有啲亂

未呀唔使亂
認真求教

巴打25歳搵咁多
認真求教

買樓最好落一個人名
認真求教

買樓最好落一個人名

打漏左, 600萬借到480萬
夠曬比雜費 仲有錢裝修
認真求教

買樓最好落一個人名

夠曬比雜費 仲有錢裝修

我聽人講而家600萬樓唔係淨係借到6成??
只講屯門,暫時已知4球樓下尚有各補地價居屋,疊欣庭三百幾尺細單位,新屯門中心,屯門市廣場3百幾尺細單位,屯門街市左右唐樓,如果一成首期上車,當55萬係手,鬆動啲揾350萬嘅樓應該仲有嘅
認真求教

巴打25歳搵咁多

兩個人加埋先有咋, 每人都係45k 一個月
落名應該一個人落,不過未結婚嘅話可唔可以兩個人嘅人工一齊計壓測?
仲有我見上面個壓測計算機,壓測合格率代表咩? 越低越好?
補充:辣椒之下有冇盤就唔知
認真求教

巴打25歳搵咁多

落名應該一個人落,不過未結婚嘅話可唔可以兩個人嘅人工一齊計壓測?

律師定ibank trader

買樓最好落一個人名

夠曬比雜費 仲有錢裝修

我聽人講而家600萬樓唔係淨係借到6成??

600萬零一蚊就係, 450-600萬首置仍然做到8按
有平貨冇人賣,有人住緊

【短片】【凶宅之霸】荃灣中心六屍凶宅 冇人出價收回

【新增影片】被視為「凶宅之霸」的荃灣中心六屍凶宅,今日拍賣。令人聞風喪膽的凶宅王為太原樓4樓G室,實用面積374方呎,由環亞物業拍賣,連租約開價228萬元,低市價四成。但凶宅競投反應冷淡,無人承價,最終收回。

凶宅業主2015年底以156萬元買入凶宅,持貨僅一年多,是次放售由賣方支付10%SSD,連3年租約放售,月租約7000元,有指租客是消防員。

單位被列為「凶宅中之霸」,20年前發生開煤氣集體死亡慘劇,業主於2015年底以155萬元向陳應佳購入,而陳應佳於2011年中在拍賣場以118.5萬元投得物業。

這宗「六屍命案」於1996年發生,陳英祥是凶宅前住客,因備受生意失敗打擊及大耳窿債項困擾患上嚴重抑鬱症,同年妻子亦患精神病,一家人感到生無可戀,於9月有人「自製毒氣室」開煤氣自殺「攬住死」,結果六人慘死,陳英祥自己獲救,陳結果被法庭判處無限期入住精神病院。

另外,同日拍賣的屯門兆康苑F座25樓某凶宅單位,自由市場開價268萬元,僅一人承價,最後未到業主底價收回。

兇到咁 真係係得d 印巴藉o既先夠膽住...
認真求教

巴打25歳搵咁多

其實同女朋友諗過,想住返市區近地鐵站(except 鑽石山以東同長沙灣以西嘅站, even 沙田都ok)
不過始終見唔到d 500呎above 嘅好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞