低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
前財政司長曾俊華宣佈競選下屆行政長官,於記者會上回應對房策看法時指,辣招是樓價上升時推出的措施,經濟自2008年金融危機起未正常過,歐美亦創造低息環境,令樓價上升,而治本的方法是增加供應、持續建屋,但難以在短期內見效,但承認可推出適當的輔助措施協助市民

辛苦上左車 你依家話上任可協助市民

咁樣一樣係推高樓價, demand 突然大左, 你供應幾多都係無用 我買佢唔敢亂咁協助
前財政司長曾俊華宣佈競選下屆行政長官,於記者會上回應對房策看法時指,辣招是樓價上升時推出的措施,經濟自2008年金融危機起未正常過,歐美亦創造低息環境,令樓價上升,而治本的方法是增加供應、持續建屋,但難以在短期內見效,但承認可推出適當的輔助措施協助市民

咁樣一樣係推高樓價, demand 突然大左, 你供應幾多都係無用 我買佢唔敢亂咁協助

好似上面位巴打咁講
政府借多啲 但限十年廿年唔準賣

首次置業貸款

咁樣LTV ratio 會爆煲, 銀行已經做緊8-9成LTV, 除非政府提供既係無抵押貸款, 又或者個mortgage 行銀行後面, 再嚴重D係政府提供擔保, 如果唔係唔可行, 一default 銀行d loan 爆曬咪變成銀行體制上既問題, 仲大獲

如果係直頭派錢俾人上車, 咁啱啱上車果D實屌到仆街

最應該既第一步係release MPF 舊錢俾人用嚟買樓 呢步都唔做講乜春協助巿民上車
就算曾俊華上台唔好期望樓價會跌好多,佢同四大地產商咁熟

首次置業貸款

咁樣LTV ratio 會爆煲, 銀行已經做緊8-9成LTV, 除非政府提供既係無抵押貸款, 又或者個mortgage 行銀行後面, 再嚴重D係政府提供擔保, 如果唔係唔可行, 一default 銀行d loan 爆曬咪變成銀行體制上既問題, 仲大獲

最應該既第一步係release MPF 舊錢俾人用嚟買樓 呢步都唔做講乜春協助巿民上車

調一調D 印花稅先啦
4球樓以下交稅都交十萬
今時今日4球樓都開始絕跡了

而家風勢似係欽點林鄭 曾俊華要上馬要好似當年689咁偷襲唐唐先有機, 但曾俊華唔似咁老謀深算可以偷襲到
想請問如果業主開1000萬, 但估價得930有無機會借夠? THANKS
想請問如果業主開1000萬, 但估價得930有無機會借夠? THANKS

估唔估足,你其實都係借到500萬

首次置業貸款

調一調D 印花稅先啦
4球樓以下交稅都交十萬

但如果
低價樓比少稅
貴價樓比多稅
好快低價樓又係絕跡

選舉期緊係個個都對準房屋政策9UP架啦
你UP到上天都冇用 最後都可以走數

你又岩喎
收工,上面講的再講詳細啲啲
幾年前公屋撚綠表買19年樓齡未補地價居屋,係病貓做樓貸,可以借盡25年 九成半,壓測我入息差少少,我條女比埋資料就照批左,唔洗條女擔保,唔影響將來佢借貸額,樓名只能落公屋戶主我名,不能加名轉名。
曾俊華選到
應該大陸會有人落來捉貪官

首次置業貸款

調一調D 印花稅先啦
4球樓以下交稅都交十萬

但如果
低價樓比少稅
貴價樓比多稅
好快低價樓又係絕跡

真係要睇下佢有幾多功力先得
咩200萬樓俾100蚊幫人上車
依家200萬車位都買唔到呀

估唔估足,你其實都係借到500萬

又係喎, 咁應該無問題了. 謝謝.

而家風勢似係欽點林鄭 曾俊華要上馬要好似當年689咁偷襲唐唐先有機, 但曾俊華唔似咁老謀深算可以偷襲到

我睇係習大大 vs 張德江
你見成報日日屌柒689同中聨辨,以689咁小氣一定告鳩佢誹謗,依家聲都唔敢聲

我睇係習大大 vs 張德江
你見成報日日屌柒689同中聨辨,以689咁小氣一定告鳩佢誹謗,依家聲都唔敢聲

邊個係習派

但如果
低價樓比少稅
貴價樓比多稅
好快低價樓又係絕跡

直接BAM撚左大陸喱買樓已經幫到

新加坡好似外國投資物業比好高稅

首次置業貸款

調一調D 印花稅先啦
4球樓以下交稅都交十萬

但如果
低價樓比少稅
貴價樓比多稅
好快低價樓又係絕跡

你睇下啓德個盤就知, 有冇大陸人其實都係一鳩樣 大陸真係有錢果批係買英國樓, 點會買返你中共管治下既野

新加坡好似外國投資物業比好高稅

外資置業,重稅。
投地都重稅,仲要補貼香港人上車。
不過我買佢唔會
只係增加供應無撚用的,如果人日唔限制中國人買香港樓,就算全宇宙資源俾晒香港都唔夠
對於施政報告提及未來長期供應,恒地營業(一)部總經理林達民認為,供應多地價成本有可能降低,發展商便可以平買平賣

信嘅舉手
只係增加供應無撚用的,如果人日唔限制中國人買香港樓,就算全宇宙資源俾晒香港都唔夠

自由巿場好難完全限制外地人嚟投資, 點解你只限制D支那豬買唔限制D 美國人歐洲人中東佬買? 劃一收外國人高稅已經係最折衷既做法 例如公司買收15%稅其實已經好重手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞