低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
繼續GOGOGO
各位巴打
我呢兩星期留意多左一手既資料同成交,發現左樣野,可能1999

Grand yoho 出左成交記錄,我見大約9成幾既買家都無用盡折扣
例如:價單10M 40/F , 10.1M 41/F
買家1 用左最多折扣,成交價=價單x80%
買家2 用左另一個plan,成交價=價單x90%

變相買家1 平過買家2 成百萬,咁第日二手市場咪俾買家2 long 起左?

各位巴打
我呢兩星期留意多左一手既資料同成交,發現左樣野,可能1999

Grand yoho 出左成交記錄,我見大約9成幾既買家都無用盡折扣

變相買家1 平過買家2 成百萬,咁第日二手市場咪俾買家2 long 起左?

其實佢D折扣個人覺得好難拎到盡

至於浪唔浪起, 我反而覺得要睇3年後第一堆人放盤叫乜價, 只要有一個買家1咁既人拎出嚟賣, 買家2要賣變相要蝕賣, 佢地只會變成一係唔賣, 一係要平到買家一個水平先有人接, 所以我覺得要睇下究竟有幾多買家係用盡折扣買, 要消化左買家一呢堆盤先可以浪返上去
長實地產石破天驚速推6盤 涉逾2千伙

長實地產(01113)執行董事趙國雄稱,集團今年將繼續力谷新盤,並以石破天驚速度推出,今年計劃推出6個全新項目,包括馬鞍山星漣海、北角油街項目、荃灣海之戀第一期、淺水灣道90號、元朗牛潭尾意花園及中環嘉咸街項目,共涉約2,065伙,只要取得預售文件就會隨即部署推出。

他預期,去年銷售受政府審批預售文件進度影響,相信今年銷售情況會較去年好,並認為香港經濟基調好,息口仍屬較低水平,預期今年樓市持續平穩,樓價上落波幅約10%。

此外,集團今年在內地及新加坡亦會部署推盤,其中包括北京譽天下及上海湖畔天下等6個內地項目,將推出超過2,500伙。至於開售中的新加坡Star of Kovan商住項目,亦會推出餘下209伙住宅及41個舖位。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20170119/mobile/bkn-20170119140023729-0119_00842_001.html
我考慮左好耐個低層靚裝單位賣左470萬
好驚比佢lon高個價
好驚比佢lon高個價

未比高層業主知前快扑鎚買
好驚比佢lon高個價

岩岩先約左星期日睇多次
香討啲癡線佬又嚟gogogo,等間睇吓先

姐係咩
各位巴打

至於浪唔浪起, 我反而覺得要睇3年後第一堆人放盤叫乜價, 只要有一個買家1咁既人拎出嚟賣, 買家2要賣變相要蝕賣, 佢地只會變成一係唔賣, 一係要平到買家一個水平先有人接, 所以我覺得要睇下究竟有幾多買家係用盡折扣買, 要消化左買家一呢堆盤先可以浪返上去

我就係見買家1 係十個單位入面得1個,所以奇怪買家1 一開始咪已經賺緊個差價
各位巴打

我就係見買家1 係十個單位入面得1個,所以奇怪買家1 一開始咪已經賺緊個差價

應該係嘅 佢話折左比你嘛
好驚比佢lon高個價

岩岩先約左星期日睇多次

470係佢開個價?
睇完柏傲咁既垃圾都清到,真係好難期望會跌好多
奧仔加油

應該係嘅 佢話折左比你嘛

怕俾人話AA都係咁講,見到grand yoho 個成交單真心覺得好多有錢人,可以去到買貴兩球低你幾層都照入市

岩岩先約左星期日睇多次

470係佢開個價?
奧仔加油

係呀,應該搵到知音
冇左個單位唔可惜,係靚既不過唔多岩我
係驚樓上見樓下高價加價賣咋
而且冇樓睇個單位都賣埋
多左個中層向東南單位放賣
但開490囉

岩岩先約左星期日睇多次

470係佢開個價?
奧仔加油

係呀,應該搵到知音
冇左個單位唔可惜,係靚既不過唔多岩我
係驚樓上見樓下高價加價賣咋
而且冇樓睇個單位都賣埋
多左個中層向東南單位放賣
但開490囉

係咪你個AA 或者同事成左低層果個?如果係可以叫佢hold 住唔出press , 等你傾好先
希望巴打你傾到
想問大家
兩公婆加埋月入40k
2個人加埋現金 50萬for 買樓
可以大約買幾錢既樓

50萬 好窄
想問大家
兩公婆加埋月入40k
可以大約買幾錢既樓

350萬左右
首期35個 + 其餘雜費
50萬未計裝修
想問大家
兩公婆加埋月入40k
可以大約買幾錢既樓

咁計就最多400萬做9成
壓測無問題,係首期唔夠
巴打想請問下,六百萬以上只可做六成,以下首置可做八成。如果我睇中一層650萬,可否比50萬出黎再做8成比多120萬total 170萬。 咁就唔洗比650萬做6成比260萬?

另外650萬budget想買550尺左右廳大兩房嘅,多選擇嗎?有咩盤好介紹?

長實準備推咁多新盤
想問大家
兩公婆加埋月入40k
可以大約買幾錢既樓

咁計就最多400萬做9成
壓測無問題,係首期唔夠

唉 儲錢速度唔夠樓價升幅快

所以上左車先
跟返樓市步伐
巴打想請問下,六百萬以上只可做六成,以下首置可做八成。如果我睇中一層650萬,可否比50萬出黎再做8成比多120萬total 170萬。 咁就唔洗比650萬做6成比260萬?

另外650萬budget想買550尺左右廳大兩房嘅,多選擇嗎?有咩盤好介紹?

咁叫乜野六成 俾你咁twist 法,你唔好400萬9成,200萬8成,50萬六成

咁叫乜野六成 俾你咁twist 法,你唔好400萬9成,200萬8成,50萬六成

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞