低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

東方呢排好多呢d新聞

我都有留意

咪同D 保險佬一樣, 成日吹噓D乜柒百萬圓桌

仲有公司請去旅行
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170119/56193313

美國聯儲局主席耶倫指,2年後即2019年之前,每年會有機會加息數次,若以現時本港按揭實際息率大約2.15厘計算,以購入一個600萬元單位作例子,貸款60%,借款額360萬元,現時利率每月供款為15,523元,假設本港息率上調2厘至4.15厘,每月供款即增至19,302元,即每月供款多出3,779元,較目前利率增加24.3%。
借個位問一問:

是咁的

我呀爸有間單身公屋,想用綠表買二手居屋第時一齊住,睇中嗰間都成16年樓齡

1. 如果用佢名,我供得唔得?

2. 佢十幾年前曾經有樓,不過近10年都無,洗唔洗俾印花稅嗰d?

3. 係咪一定會做唔到九成半,供25年 我見房委會都係保證30年,但d人話hsbc 同hang seng 有機會20年樓齡都做到供25年。

唔該巴打
借個位問一問:

是咁的

我呀爸有間單身公屋,想用綠表買二手居屋第時一齊住,睇中嗰間都成16年樓齡

1. 如果用佢名,我供得唔得? 私樓一定得, 居屋應該都得掛

2. 佢十幾年前曾經有樓,不過近10年都無,洗唔洗俾印花稅嗰d? 普通印花稅

3. 係咪一定會做唔到九成半,供25年 我見房委會都係保證30年,但d人話hsbc 同hang seng 有機會20年樓齡都做到供25年。 唔識

唔該巴打
借個位問一問:

是咁的

1. 如果用佢名,我供得唔得? 私樓一定得, 居屋應該都得掛

2. 佢十幾年前曾經有樓,不過近10年都無,洗唔洗俾印花稅嗰d? 普通印花稅

3. 係咪一定會做唔到九成半,供25年 我見房委會都係保證30年,但d人話hsbc 同hang seng 有機會20年樓齡都做到供25年。 唔識 三年前買過綠表居屋,19年樓齡都做到25年九成半

唔該巴打
點解唔直接問房署
點解唔直接問房署

房署d人個個都答唔同既野,按揭又叫我問銀行,問銀行d人又答我普通按揭既野

點解唔直接問房署

房署d人個個都答唔同既野,按揭又叫我問銀行,問銀行d人又答我普通按揭既野

按揭的確係問銀行,首先得一條問題唔係好清晰,理論上一個人係可以每個月送畢錢俾人的
點解唔直接問房署

按揭的確係問銀行,首先一條問題唔係好清晰,理論上一個人係可以每個月送畢錢俾人的
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170119/56193313

美國聯儲局主席耶倫指,2年後即2019年之前,每年會有機會加息數次,若以現時本港按揭實際息率大約2.15厘計算,以購入一個600萬元單位作例子,貸款60%,借款額360萬元,現時利率每月供款為15,523元,假設本港息率上調2厘至4.15厘,每月供款即增至19,302元,即每月供款多出3,779元,較目前利率增加24.3%。

奧囝

都仲未加到壓測個3厘

都仲未加到壓測個3厘

真係好撚驚呀
借個位問一問:

是咁的

3. 係咪一定會做唔到九成半,供25年 我見房委會都係保證30年,但d人話hsbc 同hang seng 有機會20年樓齡都做到供25年。 唔識

唔該巴打

你爸入息過唔過到壓測? 過唔到你就要做擔保,影響你第時買樓過壓測

你爸年紀加樓齡唔可以過70
柏傲唔中
上車無期
我心儀屋苑已經市價賣左兩間,好擔心
柏傲唔中
上車無期

買得起柏傲既都大把選擇啦
我心儀屋苑已經市價賣左兩間,好擔心

邊個屋苑
柏傲唔中
上車無期

柏傲中唔中都罷啦, 咁既則
新沙士
新沙士

新ebola 好似霸氣D
柏傲唔中
上車無期

柏傲中唔中都罷啦, 咁既則

Agger
柏傲唔中
上車無期

只買得起柏傲studio
前財政司長曾俊華宣佈競選下屆行政長官,於記者會上回應對房策看法時指,辣招是樓價上升時推出的措施,經濟自2008年金融危機起未正常過,歐美亦創造低息環境,令樓價上升,而治本的方法是增加供應、持續建屋,但難以在短期內見效,但承認可推出適當的輔助措施協助市民

辛苦上左車 你依家話上任可協助市民
前財政司長曾俊華宣佈競選下屆行政長官,於記者會上回應對房策看法時指,辣招是樓價上升時推出的措施,經濟自2008年金融危機起未正常過,歐美亦創造低息環境,令樓價上升,而治本的方法是增加供應、持續建屋,但難以在短期內見效,但承認可推出適當的輔助措施協助市民

辛苦上左車 你依家話上任可協助市民

首次置業貸款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞