低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

200-250萬

咦,尺價唔平總價細

呢個價位有人狗衝 理得佢有幾濕鳩

Agger
美聯物業屯門大興分行首席高級營業經理高文帆表示,該行日前促成翠林花園兩房單位成交,上車客見單位企理,以386.8萬元承接。

剛成交為翠林花園A座中高層6室,實用面積429呎,建築面積567呎,屬兩房兩廳間隔,成交價386.8萬元,實用呎價9,016元,建築呎價6,822元。

買家為上車客,見單位景觀開揚,裝修企理,加上價格符合入市預算,故決定承接自用。原業主於2013年12月以269.1萬元購入上述物業,是次轉手帳面獲利117.7萬元,物業升值44%。
手頭上有兩個OFFER
HSBC: H+1.35%, rebate 1.4%, 半年火險
SC: H+1.33%, rebate 1.4%, 信用卡迎新(同其他人迎新無分別), priority banking

想問下而家做按揭仲有咩優惠可以問?

利申: 新手

Shen

有無巴打知道?
手頭上有兩個OFFER
HSBC: H+1.35%, rebate 1.4%, 半年火險
SC: H+1.33%, rebate 1.4%, 信用卡迎新(同其他人迎新無分別), priority banking

Shen

有無巴打知道?

惠康百佳coupon
我想問下各位師兄經驗,小弟新手想上車,睇岩左個單位,但依家有租約,5月租約先完,6月交吉。但有D問題想問

1. 個估價可以hold到幾耐,因為要6,7月先成交。我驚到時估唔足,借唔到
2. 如果簽左臨約,臨約寫明5月完租約,6月交吉,係咪都可以借到8成??因為有約先借得5成
3. 如果借到8成,係咪簽完臨約就申請得mortgage, 定要真係交吉左之後先申請到?
4. 如果6月先交吉,成交期係咪應該set做7月。
5. 依家買定半年後既樓係咪好傻豬

求解答

咁有D似買forward contract 我覺得as long as 你交到吉就做到8成...睇下其他巴打有冇意見

Shen

有無巴打知道?

惠康百佳coupon

HSBC 個H 同SC 好似唔同

Shen

有無巴打知道?

惠康百佳coupon

HSBC個同事不停強調佢地個H一直都係低D

Shen

有無巴打知道?

惠康百佳coupon

HIBOR 唔係間間銀行都跟同一個架咩 Prime rate 就會有唔同?

Shen

有無巴打知道?

惠康百佳coupon

HIBOR 唔係間間銀行都跟同一個架咩 Prime rate 就會有唔同?

以我暫時所知
HSBC自己有一個自訂既HIBOR 係平時CHECK唔到
恒生自己都有一個HIBOR
其他大部份都係跟銀行公會 可以上網CHECK
依家10k以下實呎兩房 400萬上車盤仲有邊度有?
嘉湖
荃中
荃景
荃威
大興花園

仲有邊度推介?
❨我北角返工, 有需要時要去關口管制站做野❩

藍田康田苑

等我申請到公務員綠表再考慮

咩係公墓員綠表?

以我暫時所知

揀左HSBC 完全唔知佢每月H rate到底係幾多

以我暫時所知

要自己計

以我暫時所知

要自己計

Coupon係唔係多數都有? 申請時無一間同我提過會俾coupon

要自己計

Coupon係唔係多數都有? 申請時無一間同我提過會俾coupon

無啦 邊有coupon
留意番 HSBC ML acc 係回現金 sc係放番係loan acc
Cash rebate 同樣情況
手頭上有兩個OFFER

Shen

Rebate 係全期有定係頭幾年先有?
之前去分行問個staff答得頭幾年先有rebate

以我暫時所知

要自己計

我有個同事佢上年仲係1%回贈果陣送左成皮惠康coupon

藍田康田苑

咩係公墓員綠表?

有冇人知

藍田康田苑

咩係公墓員綠表?

有冇人知

散仔級❨文職pt 21或以下❩可以either申請:
公務員公屋
公務員綠表買二手居屋
紀律部隊仲可以申請宿舍

藍田康田苑

咩係公墓員綠表?

有冇人知

好似話有D 差佬退休前住宿舍, 退休後可以有公屋

要自己計

無啦 邊有coupon
留意番 HSBC ML acc 係回現金 sc係放番係loan acc

SC係咪可以link返唔同銀行嘅acc?
唔係好想轉出糧戶口

藍田康田苑

咩係公墓員綠表?

有冇人知

好似話有D 差佬退休前住宿舍, 退休後可以有公屋

紀律部隊散仔級退休可以用special quota去拎公屋
之前住宿舍都拎得
未拎到可繼續住目前宿舍

要自己計

無啦 邊有coupon

SC係咪可以link返唔同銀行嘅acc?
唔係好想轉出糧戶口

佢點會比你link 唔同銀行 一定係自己銀行
【短片】【街霸內閧】代理吐行家口水 換來一腳飛毛腿

【新增影片】新世界(017)及萬科發展的柏傲灣今日截票,地產代理作最後衝刺,點知客爭出火,引起肢體衝突。

設於荃灣愉景新城的柏傲灣售樓處外,近期有大批地產代理聚集,推銷樓盤。有地產代理步出售樓處時,與同業發生口角,繼而向對方吐口水,對方深深不忿下起飛腳還拖,最後商場保安將雙方分隔,吐口水一方離開商場。

hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56189728&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170118

咩係公墓員綠表?

有冇人知

散仔級❨文職pt 21或以下❩可以either申請:
公務員公屋
公務員綠表買二手居屋
紀律部隊仲可以申請宿舍

宿舍有排都未排到 拎綠表係咪冇得再拎宿舍
紀律部隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞