低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
點睇屯門碼頭既2房細價樓?

幾年後屯門南站通車,是咪買得過

同想問下,如果無入息證明,但有物業,再買做唔做到按揭? 係咪要按左本身層樓full pay新樓? 打算借5成買細價樓投資

南站而家仲好似係concept?未拍板起?(唔肯定)

睇你本身果層係咩樓
我banker同我講話free hold可以乜都唔check拎一半出黎
連租約買就可以拎租金當收入

你冇入息證明係因為出cash定真係冇入息先?

落實左 2019動工,2022通車

出cash啊 無收入證明,
另有一層樓收緊租9500

2層
total值9-10m到已斷供

預買4m左右,大約2m首期

我仲以為要有排都未起
知唔知屯門南個選址係邊?
宜家講2022,多數都+兩年啦,全部都delay

無知真係好可怕
呢排好多同事都話要買樓
但係全部唔識計數
係咪爆煲先兆?

我意思係,可否同業主deal,比五十萬現金佢(舉例可以再加十萬當麻煩費),層樓賣六百萬,等我做到8成,有冇呢類型例子?

你信唔信得過業主?
佢收完你50萬,簽臨約600萬
收你3% 20萬訂
之後佢反口賠番40萬比你
佢袋30個

睇黎都真係冇乜保障,可能自己有啲貪,首置就想買大少少。因為自己入息算唔錯,供樓一定冇壓力,只係如果要借8成手頭上就會有一定現金剩會安心啲
未來西鐵線,屯門南站,屯門站,兆康站,洪水橋站,天水圍站,朗屏站,元朗站,元朗站已經係第7個站

天水圍西鐵站好似出年會多個居屋村
係圖書館對面

無錯,有三棟
見佢起得超快,日日見都高一兩層

我意思係,可否同業主deal,比五十萬現金佢(舉例可以再加十萬當麻煩費),層樓賣六百萬,等我做到8成,有冇呢類型例子?

你信唔信得過業主?
佢收完你50萬,簽臨約600萬
收你3% 20萬訂
之後佢反口賠番40萬比你
佢袋30個

睇黎都真係冇乜保障,可能自己有啲貪,首置就想買大少少。因為自己入息算唔錯,供樓一定冇壓力,只係如果要借8成手頭上就會有一定現金剩會安心啲

而家連二按都封埋艇,所以想多d cash 係手就買6m 樓下樓啦

同想問下,如果無入息證明,但有物業,再買做唔做到按揭? 係咪要按左本身層樓full pay新樓? 打算借5成買細價樓投資

睇你本身果層係咩樓
我banker同我講話free hold可以乜都唔check拎一半出黎

2層

我仲以為要有排都未起

無選址,但起應該一定
如果公布曬d野之後先買,個價應該差唔少

而家連二按都封埋艇,所以想多d cash 係手就買6m 樓下樓啦

經絡同中原有貴息plan
可以參考下

仲有間叫利星行好似係財仔界巨人 好似都做到七成樓價,但唔知係咪30年plan,但都係貴息plan,仲有之前新鴻雞金融都做到800萬樓下8成按,好似above 5厘息

2層

我仲以為要有排都未起

無選址,但起應該一定

開張地圖睇睇 睇邊度有位發展
買果度附近 博一博

無經過睇樓、講價、反價、再睇樓無限loop 既洗禮,根本就晒鳩氣,以為自己揸住幾十萬好似皇帝咁

啲人講到大西北好遠,我只係覺得ON9咗少少,20-30年前大西北可可能係交通無咁方便,現在已經18區有鐵路,同埋朝早繁忙時間大多數都有村巴出市區,基本上1小時左右去到好多主要商業區返工地點,啲人仲停留係屯門元朗有牛既年代

要近西鐵站先叫一小時
遠少少要答輕鐵已經唔得
所以住大西北 近巴士站仲緊要
頭站有位坐,但要預多啲時間
尾站係快啲,但分分鐘要企一個鐘
已經唔講去九龍東同港島東一個鐘一定唔得
所以元朗萬四蚊一尺都買個個真on9

屯門都萬四蚊一尺

我仲以為要有排都未起

無選址,但起應該一定

開張地圖睇睇 睇邊度有位發展
買果度附近 博一博

講真地點唔難估,得返兩三個位可以做到大型基建

睇你本身果層係咩樓

據港鐵啲工程部人員講,屯門南站未選到位,洪水橋站反而定咗,嗰度住夠人,會起,仲問我到時有位做唔做?

有無預計幾時先起?,我驚2030年都未有

冇站嘅選址就唔知幾時? 依家最快見效係港珠澳大橋同去機場條新路,到時屯門去機場15分鐘,機場已經起緊新跑道,起好後總有一兩萬職位提供,咁已經夠,港共發展向大西北同東涌,據稱未來起條隧道連接兩個地區,其實屯門去東涌碼頭坐船20分鐘

啲人講到大西北好遠,我只係覺得ON9咗少少,20-30年前大西北可可能係交通無咁方便,現在已經18區有鐵路,同埋朝早繁忙時間大多數都有村巴出市區,基本上1小時左右去到好多主要商業區返工地點,啲人仲停留係屯門元朗有牛既年代

要近西鐵站先叫一小時
遠少少要答輕鐵已經唔得

屯門都萬四蚊一尺

仲係萬二蚊呎果陣就諗,樓價唔係真係癲到元朗都二萬蚊呎既,都唔make sense 但我而家覺得錯啦,因為呢個香港係on9既

要近西鐵站先叫一小時
遠少少要答輕鐵已經唔得

屯門都萬四蚊一尺

仲係萬二蚊呎果陣就諗,樓價唔係真係癲到元朗都二萬蚊呎既,都唔make sense 但我而家覺得錯啦,因為呢個香港係on9既

試下google下
零幾年啲人話新樓8千蚊尺好撚貴
依家睇返得啖笑

屯門都萬四蚊一尺

試下google下
依家睇返得啖笑

自己老家係屯門,果陣瓏門一開仲笑鳩人傻仔成千萬買屯門

試下google下
依家睇返得啖笑

十年後
二萬五一尺咁撚貴 都冇水位啦 我就唔信升到三萬一尺
貴與平主觀嘅,嗰日睇開電視講一個家庭2公婆三個細路住係郊區,間屋幾千尺,出面仲有2畝草地,但佢哋想搬返去都柏林市區住,於是搵aa幫佢哋搵20萬美金嘅屋,細啲唔緊要,但aa揾晒成個都柏林最平23萬美金,350尺,初頭唔滿意,但好啲已經30萬美金以上,最後買返第一間,老婆做室內設計自己改假複式,自己郁手做,最後成功用盡空間住五個人,返回城市生活

試下google下
依家睇返得啖笑

瓏門附近個位冇得起了,佢嘅潛在買家係廠佬、腥港人同要經常往返支國嘅人,去深圳灣近,未來加埋去機場嗰班人
依家層樓我同我老婆名,有咩方法可以平平地除名?
各位巴絲,如果月入40K, 現金約兩百萬,兩房鐵路沿線有冇推介....

原本住緊零租冇打算買,但最近有事被迫遷,要帶埋老母搬....
依家層樓我同我老婆名,有咩方法可以平平地除名?

供滿未
各位巴絲,如果月入40K, 現金約兩百萬,兩房鐵路沿線有冇推介....

原本住緊零租冇打算買,但最近有事被迫遷,要帶埋老母搬....

住開邊區

住開邊區

九龍....但唔限睇九龍。想住鬆動少少呃老人家換住好D,唔講係被迫遷

我唸2025年內都未必有,宜家連個站想起邊都未有plan

地鐵交左南站報告畀政府啦,都七八成起係湖景路架空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞