低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike

咩係公墓員綠表?

有冇人知

散仔級❨文職pt 21或以下❩可以either申請:
公務員公屋
公務員綠表買二手居屋
紀律部隊仲可以申請宿舍

宿舍有排都未排到 拎綠表係咪冇得再拎宿舍
紀律部隊

拎左房屋福利就拎唔到宿舍
但可同步申請
【短片】【街霸內閧】代理吐行家口水 換來一腳飛毛腿

【新增影片】新世界(017)及萬科發展的柏傲灣今日截票,地產代理作最後衝刺,點知客爭出火,引起肢體衝突。

設於荃灣愉景新城的柏傲灣售樓處外,近期有大批地產代理聚集,推銷樓盤。有地產代理步出售樓處時,與同業發生口角,繼而向對方吐口水,對方深深不忿下起飛腳還拖,最後商場保安將雙方分隔,吐口水一方離開商場。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56189728&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170118

狗咬狗
有冇室內設計,訂造傢私介紹

【新增影片】新世界(017)及萬科發展的柏傲灣今日截票,地產代理作最後衝刺,點知客爭出火,引起肢體衝突。

設於荃灣愉景新城的柏傲灣售樓處外,近期有大批地產代理聚集,推銷樓盤。有地產代理步出售樓處時,與同業發生口角,繼而向對方吐口水,對方深深不忿下起飛腳還拖,最後商場保安將雙方分隔,吐口水一方離開商場。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56189728&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170118

狗咬狗

所以aa形象太差有原因,開拍葉問4之地產霸拳

狗咬狗

所以aa形象太差有原因,開拍葉問4之地產霸拳

鬼咩,成班mk 仔樣,擺明爛仔黎
大家其實點識d 信得過既AA

新盤跟自己親戚
本區就搵之前deal過

自動自覺會射盤比我

新盤多數會去商場到睇下有冇靚女aa
之後話想睇示位
多數會一路睇一路話呢到唔好果到唔好
之後真係入票就搵屋企人同我入

如果我想買二手樓
係咪去果區d 地產鋪靠睇樣搵個貌似可靠既AA ?
手頭上有兩個OFFER
HSBC: H+1.35%, rebate 1.4%, 半年火險
SC: H+1.33%, rebate 1.4%, 信用卡迎新(同其他人迎新無分別), priority banking

想問下而家做按揭仲有咩優惠可以問?

利申: 新手

Shen

sc for sure

新盤跟自己親戚
本區就搵之前deal過

自動自覺會射盤比我

之後話想睇示位

如果我想買二手樓

揾多幾間,有時有啲盤唔係個個AA知
手頭上有兩個OFFER
HSBC: H+1.35%, rebate 1.4%, 半年火險
SC: H+1.33%, rebate 1.4%, 信用卡迎新(同其他人迎新無分別), priority banking

Shen

sc for sure

揀左HSBC
手頭上有兩個OFFER

Shen

sc for sure

揀左HSBC

sc個ml acc扣本金

新盤跟自己親戚
本區就搵之前deal過

自動自覺會射盤比我

之後話想睇示位

如果我想買二手樓

我聽過有人咁講
AA越靚你買層樓就越貴

第一 男人會用左下體諗野 心諗差幾萬當比條女賺下啦 人地好辛苦
第二 賣樓果個業主如果係兩公婆 個老婆就會唔開心 個靚女成日打黎搵老公開價 都唔知係到攪乜

有個花瓶陪睇樓其實幾開心

利申:我果地區aa係新移民c9黎
我都唔係好想比錢佢賺
但係佢工作能力真係奇高
成區佢都識人
次次睇樓都會有唔同人笑笑口同佢打招呼

我買兩次樓兩次都係同女aa買,一次同男aa買,男aa就算佢whatsapp我我都唔應佢,女aa反而間中出來食飯

如果我想買二手樓

我聽過有人咁講
AA越靚你買層樓就越貴

第一 男人會用左下體諗野 心諗差幾萬當比條女賺下啦 人地好辛苦
第二 賣樓果個業主如果係兩公婆 個老婆就會唔開心 個靚女成日打黎搵老公開價 都唔知係到攪乜

有個花瓶陪睇樓其實幾開心

利申:我果地區aa係新移民c9黎
我都唔係好想比錢佢賺
但係佢工作能力真係奇高
成區佢都識人
次次睇樓都會有唔同人笑笑口同佢打招呼

我買兩次樓兩次都係同女aa買,一次同男aa買,男aa就算佢whatsapp我我都唔應佢,女aa反而間中出來食飯

九龍灣MegaBox呢間實惠攪到同宜家咁,仲有安達邨專區220嘅單位設計 以前啲拍檔公司係九龍灣食團年,未夠鐘費事上去比人捉打麻雀,行街好過
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170118/56189728

AA 真面目

新世界(017)及萬科發展的柏傲灣今日截票,地產代理作最後衝刺,點知客爭出火,引起肢體衝突。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170118/56189728

AA 真面目

新世界(017)及萬科發展的柏傲灣今日截票,地產代理作最後衝刺,點知客爭出火,引起肢體衝突。

奧仔:「邊個最後企係度,我就要十間」

Shen

Rebate 係全期有定係頭幾年先有?
之前去分行問個staff答得頭幾年先有rebate

Rebate你drawdown完一期就Lump sum比你

岩岩傾緊轉按
Citi offer H+1.35% 1.35% rebate (扣loan amt) 或者H+1.33% 1% cash rebate
個銀行友話過1%rebate比唔到cash
唔知係咪真
手頭上有兩個OFFER

Shen

sc for sure

揀左HSBC

sc個ml acc扣本金

其實扣本金定現兜兜回現金好d?

Rebate 係全期有定係頭幾年先有?
之前去分行問個staff答得頭幾年先有rebate

Rebate你drawdown完一期就Lump sum比你

岩岩傾緊轉按
Citi offer H+1.35% 1.35% rebate (扣loan amt) 或者H+1.33% 1% cash rebate
個銀行友話過1%rebate比唔到cash
唔知係咪真

真,好似規定最多1%
我想問下各位師兄經驗,小弟新手想上車,睇岩左個單位,但依家有租約,5月租約先完,6月交吉。但有D問題想問

1. 個估價可以hold到幾耐,因為要6,7月先成交。我驚到時估唔足,借唔到
2. 如果簽左臨約,臨約寫明5月完租約,6月交吉,係咪都可以借到8成??因為有約先借得5成
3. 如果借到8成,係咪簽完臨約就申請得mortgage, 定要真係交吉左之後先申請到?
4. 如果6月先交吉,成交期係咪應該set做7月。
5. 依家買定半年後既樓係咪好傻豬

求解答

咁有D似買forward contract 我覺得as long as 你交到吉就做到8成...睇下其他巴打有冇意見

咁耐先交吉真係無問題? 我驚銀行唔受我做mortgage
有無師兄有經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞