低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
只係增加供應無撚用的,如果人日唔限制中國人買香港樓,就算全宇宙資源俾晒香港都唔夠

自由巿場好難完全限制外地人嚟投資, 點解你只限制D支那豬買唔限制D 美國人歐洲人中東佬買? 劃一收外國人高稅已經係最折衷既做法 例如公司買收15%稅其實已經好重手

依家都公司15%啦
一樣搵到門路
有冇屯門巴打 買市中心果邊
諗緊市中心 碼頭定卓爾居好
想比較下
只係增加供應無撚用的,如果人日唔限制中國人買香港樓,就算全宇宙資源俾晒香港都唔夠

自由巿場好難完全限制外地人嚟投資, 點解你只限制D支那豬買唔限制D 美國人歐洲人中東佬買? 劃一收外國人高稅已經係最折衷既做法 例如公司買收15%稅其實已經好重手

依家都公司15%啦
一樣搵到門路

2017年1月19日 16:56上一篇
土地註冊處資料顯示,西環泓都剛錄14宗登記,涉及約1.2億元,其中2座高層D室,買家為新民置業有限公司,公司董事包括李載林、梁雄、孫忠新,為中聯辦相關人士。

依家都公司15%啦
一樣搵到門路

土地註冊處資料顯示,西環泓都剛錄14宗登記,涉及約1.2億元,其中2座高層D室,買家為新民置業有限公司,公司董事包括李載林、梁雄、孫忠新,為中聯辦相關人士。

其實全世界大城巿資產係全球放水下都係炒起左, 香港特別勁係因為剛性需求比其他地方大同埋政府高地價低利得稅薪俸稅環境造成, 仲要加埋D小農DNA入面果幾千年對磚頭果種追求

你無低利得稅薪俸稅又無今日既香港, 低利得稅又造就政府要以高地價賣地黎補返D稅...所以如果係要樓價平, 大家又肯唔肯接受政府收4-50%薪俸稅, 做生意又交3-40%稅? 某程度上呢種制度都係幫到D窮人, 因為你稅比少左你可以改善你生活, 但你唔會上到車, 上車留返俾有能力既人, 而有能力既人就去比返你相應應該要比既稅, 呢個係我睇法

依家都公司15%啦
一樣搵到門路

泓都依家勁撚貴,實呎600都千鳩幾萬

依家都公司15%啦
一樣搵到門路

打壓樓市 即係搾中聯辦錢
對於施政報告提及未來長期供應,恒地營業(一)部總經理林達民認為,供應多地價成本有可能降低,發展商便可以平買平賣

信嘅舉手

到時就話建築成本上升,一樣要萬幾蚊呎
對於施政報告提及未來長期供應,恒地營業(一)部總經理林達民認為,供應多地價成本有可能降低,發展商便可以平買平賣

信嘅舉手

真係當人戇鳩
想比較下

方便:市中心 > 卓爾居 > 碼頭
環境: 碼頭 > 卓爾居 > 市中心
樓宇質素:卓爾居 > 市中心/碼頭

利申: 9up
想比較下

俾我會卓爾居一期

信嘅舉手

真係當人戇鳩

除非賣地前已經限左賣幾錢呎
定左最多賣6000蚊呎
你d 發展商咪自住諗要幾錢投

真正自由市場從來都唔存在
想比較下

俾我會卓爾居一期

一期唔係樓齡大d咩
想比較下

俾我會卓爾居一期

一期唔係樓齡大d咩

用料靚過二期架

俾我會卓爾居一期

一期唔係樓齡大d咩

用料靚過二期架

一二期都唔平,睇咩budget

俾我會卓爾居一期

一期唔係樓齡大d咩

用料靚過二期架

未起瓏門之前,卓爾居係屯門樓市指標

一期唔係樓齡大d咩

用料靚過二期架

得百5萬左右

一期唔係樓齡大d咩

用料靚過二期架

我好耐之前都有諗過 但佢係正中間

一期唔係樓齡大d咩

用料靚過二期架

得百5萬左右

買租者置既放盤啦
如碼頭我會選啟豐
如碼頭我會選啟豐

碼頭我可能海翠 啟豐又係唔上唔落
如碼頭我會選啟豐

雙寓啦
如碼頭我會選啟豐

碼頭我覺得始終交通/買餸唔方便

俾我會卓爾居一期

一期唔係樓齡大d咩

用料靚過二期架

係,我都宜家都覺得佢好正
如碼頭我會選啟豐

雙寓啦

狗都唔屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞