低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
話說噚日買柏傲灣1300萬8百幾尺單位嗰個係平,我有錢都買,有水位
話說噚日買柏傲灣1300萬8百幾尺單位嗰個係平,我有錢都買,有水位

點儲四成首期 除左做生意都冇咩可能夠錢

貪就得

5百幾尺都係7球多小小
半市區真係唔錯

細單位冇點比較,嗰買家買嗰個向海B單位,之前我粗計過單價,比較瓏門特色G單位,依家估價1260萬7百幾尺,柏傲灣地點同尺數贏,當然屯門睇未來基建同強國買家,樓間隔同發展商瓏門好啲,地鐵上蓋物業,不過如果我哋未買瓏門,我會買佢,自住唔錯,而且租值高過瓏門,估佢租到30000左右租金

貪就得

講真,腳踏實地唔呃唔搶,係咪得投資同做生意可以令自己夠錢住千萬樓?

我同年既同學除左父幹撚(包括我自己),諗都冇諗過買樓
我自己收入算中規中矩,但都捉襟見肘

貪就得

講真,腳踏實地唔呃唔搶,係咪得投資同做生意可以令自己夠錢住千萬樓?

我同年既同學除左父幹撚(包括我自己),諗都冇諗過買樓
我自己收入算中規中矩,但都捉襟見肘

應該係

貪就得

個買家比2成,8成向發展商借貸,唔受法例管,發展商肯借比佢點租都得,不過2成都260萬,連雜費之類3球冇走雞,但發展商嘅利息高銀行好多,如果有跌浪個買家唔夠實力捱隨時瀨嘢,未來嗰度一大堆租盤,劈租就有可能
西鐵線GY嗰啲要避開返工高峰時間,一兩架車上唔到車的,三架車後有機會,由屯門站開出經兆康再經天水圍已經冇乜位
有冇人知柏傲灣管理費幾錢尺?
西鐵線GY嗰啲要避開返工高峰時間,一兩架車上唔到車的,三架車後有機會,由屯門站開出經兆康再經天水圍已經冇乜位

GY係
巴打想請問下,六百萬以上只可做六成,以下首置可做八成。如果我睇中一層650萬,可否比50萬出黎再做8成比多120萬total 170萬。 咁就唔洗比650萬做6成比260萬?

另外650萬budget想買550尺左右廳大兩房嘅,多選擇嗎?有咩盤好介紹?

咁叫乜野六成 俾你咁twist 法,你唔好400萬9成,200萬8成,50萬六成

無知真係好可怕
呢排好多同事都話要買樓
但係全部唔識計數
係咪爆煲先兆?

唔識咪教下佢地
平時串柒柒就例外

GY係

Grand yoho

GY係

Grand yoho

朝早繁忙時間,西鐵去到元朗已經爆晒,但沿線屋苑仲未完全入晒伙,遲啲仲話有洪水橋站,屯門南站都好似話會起,所以買屯門好過買元朗

咁叫乜野六成 俾你咁twist 法,你唔好400萬9成,200萬8成,50萬六成

無知真係好可怕
呢排好多同事都話要買樓
但係全部唔識計數
係咪爆煲先兆?

唔識咪教下佢地
平時串柒柒就例外

教完 第二日用第二個方法問同一個問題

同埋得50/60萬首期想買市區私樓屋苑管理仲要有房
我話難d wor...嘉湖兩房都4球
立即彈埋黎:嘉湖好遠,返唔到工

香港其實有好多人得罪講句係晒撚氣的,首次置業就想乜乜物物

GY係

Grand yoho

朝早繁忙時間,西鐵去到元朗已經爆晒,但沿線屋苑仲未完全入晒伙,遲啲仲話有洪水橋站,屯門南站都好似話會起,所以買屯門好過買元朗

屯門仲有邊度買得落手

GY係

Grand yoho

屯門南延綫(英文:Tuen Mun South Extension)是香港一條擬建的鐵路,建議被香港政府納入《鐵路發展策略2000》的檢討報告中[1],於2013年透過路政署展開的我們未來的鐵路項目諮詢公眾,於2014年9月公佈的《鐵路發展策略2014》獲落實興建,初步預計將於2019年動工,2022年落成通車
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B1%AF%E9%96%80%E5%8D%97%E5%BB%B6%E7%B6%AB#cite_note-rds2014-2

Grand yoho

屯門南延綫(英文:Tuen Mun South Extension)是香港一條擬建的鐵路,建議被香港政府納入《鐵路發展策略2000》的檢討報告中[1],於2013年透過路政署展開的我們未來的鐵路項目諮詢公眾,於2014年9月公佈的《鐵路發展策略2014》獲落實興建,初步預計將於2019年動工,2022年落成通車
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B1%AF%E9%96%80%E5%8D%97%E5%BB%B6%E7%B6%AB#cite_note-rds2014-2

碼頭環境好,但d樓同我咁大
未來西鐵線,屯門南站,屯門站,兆康站,洪水橋站,天水圍站,朗屏站,元朗站,元朗站已經係第7個站

GY係

Grand yoho

洪水橋站二十年先迫爆,個個2030+規劃冇咁快做到,但照計劃既會多廿幾萬人
未來西鐵線,屯門南站,屯門站,兆康站,洪水橋站,天水圍站,朗屏站,元朗站,元朗站已經係第7個站

元朗而家都上唔到,唔使諗繁忙時間上到車

唔識咪教下佢地
平時串柒柒就例外

教完 第二日用第二個方法問同一個問題

同埋得50/60萬首期想買市區私樓屋苑管理仲要有房
我話難d wor...嘉湖兩房都4球
立即彈埋黎:嘉湖好遠,返唔到工

香港其實有好多人得罪講句係晒撚氣的,首次置業就想乜乜物物

無經過睇樓、講價、反價、再睇樓無限loop 既洗禮,根本就晒鳩氣,以為自己揸住幾十萬好似皇帝咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞