低調置業討論(五)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我想問下各位師兄經驗,小弟新手想上車,睇岩左個單位,但依家有租約,5月租約先完,6月交吉。但有D問題想問

1. 個估價可以hold到幾耐,因為要6,7月先成交。我驚到時估唔足,借唔到
2. 如果簽左臨約,臨約寫明5月完租約,6月交吉,係咪都可以借到8成??因為有約先借得5成
3. 如果借到8成,係咪簽完臨約就申請得mortgage, 定要真係交吉左之後先申請到?
4. 如果6月先交吉,成交期係咪應該set做7月。
5. 依家買定半年後既樓係咪好傻豬

求解答

咁有D似買forward contract 我覺得as long as 你交到吉就做到8成...睇下其他巴打有冇意見

咁耐先交吉真係無問題? 我驚銀行唔受我做mortgage
有無師兄有經驗

其實可以問銀行hold 唔 hold 到
之前銀行提我簽完offee個成交期可以係最遲延到3個月後
咁你6月交樓,而家申請,3,4月度簽其實都可能夾到時間
係Ikea走咗個圈,走人,有隻免鑽牆掛勾我喺厠所用緊,ok嘅

如果我想買二手樓
係咪去果區d 地產鋪靠睇樣搵個貌似可靠既AA ?

揾多幾間,有時有啲盤唔係個個AA知

同意
冇熟aa是但walkin/打電話講要求就得
最好同公司唔同行都打
D盤會唔同

Thx

咁有D似買forward contract 我覺得as long as 你交到吉就做到8成...睇下其他巴打有冇意見

有無師兄有經驗

係咪臨約都要3,4月先好簽?依家簽係一定咪玩L完 但我驚業主唔肯咁遲先簽臨約

有無師兄有經驗

係咪臨約都要3,4月先好簽?依家簽係一定咪玩L完 但我驚業主唔肯咁遲先簽臨約

如果有律師就問下長成交期有咩要注意
我記得就好似要比多少少錢續長d 野
但唔記得係咩,好少錢

揀左HSBC

sc個ml acc扣本金

其實扣本金定現兜兜回現金好d?

我都㨂左HSBC
個個人諗法唔同 有人鐘意拎現金 即刻使
有人鐘意每月供少幾十?
計time value 係唔抵既不過

如果有律師就問下長成交期有咩要注意
我記得就好似要比多少少錢續長d 野
但唔記得係咩,好少錢

多謝師兄解答

我都㨂左HSBC
有人鐘意每月供少幾十?

永亨offer 首年定息1.8% 應該暫時睇最抵,之後H+1.36

睇過供款表每月都供少接近成千

愛生活 撐奧仔

我都㨂左HSBC
有人鐘意每月供少幾十?

永亨offer 首年定息1.8% 應該暫時睇最抵,之後H+1.36

咁照除 每月係供少左 但要計既 應該係供少幾多息

我都㨂左HSBC
有人鐘意每月供少幾十?

咁筍?罰息期幾耐?

同埋想問下巴打們,比票aa去鋤價使唔使填d乜?張票有冇要留副本個d手續?

我都㨂左HSBC
有人鐘意每月供少幾十?

計time value係拎左先好啲?

我都㨂左HSBC
有人鐘意每月供少幾十?

呢個星期H 低番d, 上星期重0.72,
今日返左0.64
如果低番到0.5以下
咁首年H+1.8反而貴左

咁筍?罰息期幾耐?

同埋想問下巴打們,比票aa去鋤價使唔使填d乜?張票有冇要留副本個d手續?

其實都無,AA 唔會無啦啦比左業主過左你d 錢既

咁筍?罰息期幾耐?

首次置業,係緊張d

咁筍?罰息期幾耐?

首次置業,係緊張d

唔好亂簽臨約
票寫律師樓

我都㨂左HSBC
有人鐘意每月供少幾十?

係呀 拎左先唔使discount嘛
利申: pure math 得e

首次置業,係緊張d

唔好亂簽臨約
票寫律師樓

自己查左冊先
無乜特別野細訂可寫業主
我果陣係上一業主拎過層樓去加按
結果細訂都寫埋律師樓名
手頭上有兩個OFFER
HSBC: H+1.35%, rebate 1.4%, 半年火險
SC: H+1.33%, rebate 1.4%, 信用卡迎新(同其他人迎新無分別), priority banking

想問下而家做按揭仲有咩優惠可以問?

利申: 新手

Shen

sc for sure

揀左HSBC

緊係本金,本金會影響利息

我都㨂左HSBC
有人鐘意每月供少幾十?

係呀 拎左先唔使discount嘛
利申: pure math 得e

數學讀到中五
手頭上有兩個OFFER
HSBC: H+1.35%, rebate 1.4%, 半年火險
SC: H+1.33%, rebate 1.4%, 信用卡迎新(同其他人迎新無分別), priority banking

想問下而家做按揭仲有咩優惠可以問?

利申: 新手

Shen

sc for sure

揀左HSBC

緊係本金,本金會影響利息

好難揀
個個星期新盤都1q清
行政長官梁振英發表任內最後一份施政報告,提及「上車」仍然困難,提及應將更多有具高生態保育價值的土地納入郊野公園範圍,增加生態保育及郊野公園土地總面積,同時,應該思考利用郊野公園內小量生態價值不高、公眾享用價值較低、位於邊陲地帶的土地用作公營房屋、非牟利的老人院等非地產用途。

梁振英再次提及開發郊野公園,指「這是關乎下一代福祉,值得社會認真權衡得失利弊的議題」,指本港最大特點是擁有大比例的郊野公園土地,郊野公園佔香港土地總面積的4成,是住宅用地總面積的6 倍。城、鄉、郊、野之間, 發展密度差異越來越大,市區的人煙越來越稠密,空間越來越小,大家的生活也越來越擠迫。不過,為休閒、康樂、體育和保育,過去幾年將郊野公園和特別地區的總面積增加了38公頃等等,並以大埔船灣已修復的堆填區換取沙羅洞內具高生態價值的私人土地,以長遠保育沙羅洞,同時繼續物色合適地方納入郊野公園範圍。

梁振英稱,在大力做好鄉郊野外保育的同時,本屆政府為滿足迫切的房屋及其他發展需要,多管齊下釋放土地資源,包括上述的新發展區和新市鎮擴展計劃、發展棕地及填海等。不過,現實是,對土地開發項目,社區以至全社會經常有不同意見,在規劃和開發過程中面對種種挑戰和阻力,導致項目延誤、規模縮減,甚至被迫放棄。

等睇環保撚又走出嚟屌

上個post講過,環保撚係一塊大姨媽巾,有需要就拎出嚟,人工島填到鳩咁大唔見講環保,嗰啲環保撚通通行埋一便

香港真係冇地到要郁郊野公園?抑或只係唔敢向既得利益者埋手?呢個政府點做野大家明啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞