[簡約手錶撚] 冷門斯文手錶牌子介紹

1001 回覆
361 Like 9 Dislike
https://www.kickstarter.com/projects/tangramatic/nereid-the-captains-marine-watch?ref=discovery

樓主點睇呢隻錶 但唔值?

呢隻靚喎
日本自動機芯 藍寶石錶面 42mm
可惜過左集資期 真係抵屌
其實佢原價都唔貴 2800左右
https://www.kickstarter.com/projects/tangramatic/nereid-the-captains-marine-watch?ref=discovery

呢隻靚喎

仲有透明底但個面無erroyl咁靚
christopher ward 個自家芯又好似幾吸引喎,仲要天文台認證。
$3000 鋼帶有咩推介

都係細mm喇
二千筆直有冇咩靚嘅藍錶面?

細牌子唔見。
大牌子大把。
about vintage , rossling&co個d,automatic比石英貴一倍其實值唔值?

自動錶本身唔一定貴,精工5仔,一千蚊內都有,但問題個樣岩唔岩自己心水,或者鐵達時都有減價自動錶賣千幾蚊,但錶芯掂唔掂又係另一回事。講樣鐵達時好多人都ok,但用料唔掂,講精工用料性價比一定掂,但個樣又可能比較成熟d。

愈出黎做野既男人會愈黎愈追求機械錶而唔買石英錶,原因同渣棍波車同自動波車一樣,上面講左咩,自己參透下。

我有錢我都追機械錶,但係我畢直得三四千,呢個價既自動錶會唔會有好野?定係買石英好過?

點先為之好野,自家機芯,定改ETA機芯,定純ETA 2824,定Miyota 9015夠用?
如果純講可用性, 唔會太唔準到燥,3-4千蚊係夠做有突。唔洗太擔心。
講緊好離譜地偏差/壞, 係不知名自動機芯,可能幾百蚊/千幾已有一隻既fashion brand,由其係網上會見到既skeleton設計個堆(spec冇講咩芯通常係中伏)
about vintage係咪只可以上網買
如果用平既集運寄嚟香港 會唔會撞散隻錶?

唔係呀, google "about vintage hk" 就搵到我,香港都有得賣。
其實想要瑞士機械芯
2000係咪冇可能
機械芯是咪貴石英好多

cost: 大陸石英<日本石英<瑞士石英=<大陸自動<日本自動<瑞士自動。

自己參透下。

ETA(姐係瑞士自動芯)俾swatch買左,只有問swatch拎/swatch group入面既牌子先有得用。所以一定會貴貴地。
LM
dw

dw做咩?
dw

dw做咩?

唔是講公廁個dw呱

呢隻靚喎

仲有透明底但個面無erroyl咁靚

佢新project係發光架
https://tangramatic.com.au/

都係細mm喇

diver就細mm。

唔介意quartz 又想行斯文bauhaus,咪about vintage mesh strap

都係細mm喇

diver就細mm。

唔介意quartz 又想行斯文bauhaus,咪about vintage mesh strap

咩錶黎
搵樓主買有冇折
巴打有無2000內鋼錶推介

都係細mm喇

diver就細mm。

咩錶黎

咪about vintage mesh strap
nomos 其實去佢官網買再ship 過黎會唔會最平
搵樓主買有冇折

我俾大家任試,又冇mark高價錢黎賣,全部平過官網/差唔多。
希望巴打體諒下

自動錶款巴打有得傾既。

nomos official好似唔受,因為hk有distributor,唔岩規距。或者搵轉運可能得。

nomos official好似唔受,因為hk有distributor,唔岩規距。或者搵轉運可能得。

光巴有冇方法幫到手

光巴有冇方法幫到手

日本/德國買幾平。
香港買就去東方R折禁SALES價。
我拎既話有可能做到8折-82折。cash價,通常信用卡公司要收2.4%,一碌d鋪頭就蝕好金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞