[簡約手錶撚] 冷門斯文手錶牌子介紹

1001 回覆
361 Like 9 Dislike
樓主知唔知邊到有東方錶賣 好難搵
想上手試所以唔想網購
about vintage , rossling&co個d,automatic比石英貴一倍其實值唔值?
留名學野
about vintage , rossling&co個d,automatic比石英貴一倍其實值唔值?

同問

同問

睇你點睇啦我覺得
石英一定準過機械
我帶機械錶係欣賞佢既工藝
而且同隻錶嘅互動會多d
想買隻~$2000幾錶比女朋友,求推介
已經念爆頭

巴打預幾多筆直?經濟d ge可以諗下tissot隻everytime,我都買左黎同女友一齊戴!

基本上各大中低價手錶傳統brand,包括Tissot都俾DW吊打千幾蚊價位既錶,
明眼人一睇2016 出隻everytime 搶番生意,你睇design 根本係差唔多,不過tissot都係用返藍寶石面+瑞士芯。用料好過DW。

其實我買個陣主要想搵簡約款,但論質素我覺得tissot有保證d, 加上呢個價錢買到瑞士機芯 所以最後都入左手
瑞典 corniche 邊到有得買?

全港都冇,下星期尾我就有。

你有得賣?

軍錶係咪襯唔到formal既look?

why not
stowa marine

你有得賣?

點聯絡?

你有得賣?

點聯絡?

爬文...或 google" rossling & co hk"

why not
stowa marine

其實冇absolute rule 話襯唔襯到, 軍錶有好多款,睇錶面設計,好似襯衫咁,都好難話啡色西裝襯唔襯formal look。

自動錶本身唔一定貴,精工5仔,一千蚊內都有,但問題個樣岩唔岩自己心水,或者鐵達時都有減價自動錶賣千幾蚊,但錶芯掂唔掂又係另一回事。講樣鐵達時好多人都ok,但用料唔掂,講精工用料性價比一定掂,但個樣又可能比較成熟d。

愈出黎做野既男人會愈黎愈追求機械錶而唔買石英錶,原因同渣棍波車同自動波車一樣,上面講左咩,自己參透下。
其實致咩敬者,抄就抄啦
賺左會唔會分返比rolex ar?
點睇armani

上年係Kickstarter back 返嚟

#Ventus #Seiko Automatic Movement
其實致咩敬者,抄就抄啦
賺左會唔會分返比rolex ar?

對呀

自動錶本身唔一定貴,精工5仔,一千蚊內都有,但問題個樣岩唔岩自己心水,或者鐵達時都有減價自動錶賣千幾蚊,但錶芯掂唔掂又係另一回事。講樣鐵達時好多人都ok,但用料唔掂,講精工用料性價比一定掂,但個樣又可能比較成熟d。

愈出黎做野既男人會愈黎愈追求機械錶而唔買石英錶,原因同渣棍波車同自動波車一樣,上面講左咩,自己參透下。

我有錢我都追機械錶,但係我畢直得三四千,呢個價既自動錶會唔會有好野?定係買石英好過?
窮撚得 Swatch system 51

我有錢我都追機械錶,但係我畢直得三四千,呢個價既自動錶會唔會有好野?定係買石英好過?

巴打我同你差唔多BUDGET
睇緊ERROYL / CORNICHE / ABOUT VINTAGE

3千蚊筆直我會揀細mm
about vintage係咪只可以上網買
如果用平既集運寄嚟香港 會唔會撞散隻錶?
其實想要瑞士機械芯
2000係咪冇可能
機械芯是咪貴石英好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞