[簡約手錶撚] 冷門斯文手錶牌子介紹

1001 回覆
361 Like 9 Dislike
相信有部分係高登轉會過黎既巴絲都追過我既舊post 今次重新係度開post係見到連登都有好多人問關於平價手錶既問題,又唔想撞錶,眼見通街DW,究竟仲有咩選擇呢? 其實外國手錶市場有好多所謂既Micro-brand,多到眼都花埋,往往冇乜牌子可以係香港買到,今次同大家介紹一下Micro-band,冷門牌子,順便同連登巴絲交流一下

睇過舊post既人暫時可以Skip左入面既簡介。
-------------------------------------------------
街上人人帶DW,呢類簡約Bauhaus style既fashion watch以平價薄身作招徠,吸引唔少平時唔帶錶既朋友。其實以往手錶市場一路都存在Bauhaus style既手錶,而依家好多平價既手錶款都係以佢地既設計作"致敬",姐係抄款,但因為價錢平好多,所以一路都有好多fans。
德國Bauhaus 三款,價錢都係萬幾左右。
Stowa Antea

Nomos Tangentte

Junghans

好似Rolex咁,Steinhart就係一個玩致敬Rolex出曬名既牌子。
咁德國Bauhaus 三寶,既致敬牌子係乜?

大陸seagull出既命名為Rodina,最紅既bauhaus致敬款。
-----------------------------------------------------------------
好啦咁如果得幾百蚊Budget,除左可以買gshock casio 精工之外,仲可以買隻DW水貨同mk潮童中學生撞錶,仲有呢? Timex? Timex既款又多又平,用料唔預好但幾百蚊內粗戴,係抵玩。咁鐵達時呢? Titus係一個俾好多錢做廣告既垃圾牌子,賣幾千蚊自動錶,之後得閒就半價咁,應該有唔少巴絲中伏。

(利申:以下推介都係一d Micro-brand 細牌子既Dress Watch。 )

如果冷門既牌子一千蚊內Budget有咩?
網上有好多平價手錶既大brand,例如:MVMT, Cadence, Tayroc,
女裝有Rosefield,要記住既係,你俾緊既幾百蚊,唔好太大期望, 放最多錢係廣告既龍頭MVMT出名QC垃圾,但款多又平,粗帶一流。

千幾蚊冷門牌子有咩揀,除左Design係夾眼緣,仲可以睇d乜呢?
(用料上值錢係: 藍寶石錶面,瑞士石英機芯,蝴蝶扣,Full Grain Leather錶帶)
用成本論黎講,用咩料+造工就睇得出佢係搵笨定係合理。

鍾意藍針,加拿大 Rossling & Co

藍寶石錶面+瑞士石英機芯+藍針=$15xx HKD。

美國 Brathwait

呢隻我自己兩年前入手,由之前$12xx 加到依家$19xx HKD。

藍寶石錶面+瑞士石英機芯+蝴蝶扣。

香港鬼佬搞既 Linjer,個名又Lin又jer

藍寶石錶面+瑞士芯+Full grain 皮錶帶=$19xx。

好啦二千幾至三千幾蚊Budget,究竟又有咩選擇呢?
(同千幾蚊價位一樣,除左Design,用料都係好似Lego咁要睇個幾款:錶面,機芯,蝴蝶扣,錶帶) 但兩千幾 至 三千幾 蚊可以要求多少少,例如造工會好d,錶身既Finishing會冇咁粗糙,過度順滑定起曬角,錶身/錶面設計有冇拉花紋。 又或者會有自動錶款,而功能愈多機芯成本都愈貴。

丹麥About Vintage

藍寶石錶面+藍針+造工唔錯=$27xx。

瑞典Corniche

外國好多Forum推介既牌子,出名手錶造工同包裝都好既斯文錶。
藍寶石錶面+蝴蝶扣錶帶+造工好=$28xx。

澳洲Erroyl

長期缺貨既日曆自動錶 + 藍針 + 錶面花刻 = $34xx HKD。
而普通樣自動錶款 = $24xx HKD。

澳洲Huckleberry & Co

拎左幾個Design Award 但造工比較粗糙,有Power Reserve 顯示既自動錶,同價位極罕見 = $33xx。

好啦打到手都斷,希望幫到各位巴打絲打揀錶
夜d再睇
Nomos 正野
留名
larsson & jennings 點睇?
留名
Sheinhart premium blue 好似好藍
Sheinhart premium blue 好似好靚
男神留名
lm
Lm
留名
其實睇中左隻iwc藍針皮款

但真係諗緊有冇需要買到咁貴

利申有discount但窮撚

上年同巴打買咗隻錶
留名
樓主,一萬蚊筆直有咩錶推介呀
有無類似 Erroyl呢隻款既藍針 佢成日無貨
Lm
睇黎睇去買咗mido
搵唔到斯文款38mm皮帶
點睇
Stowa Flieger
想問下你點睇rossling新果隻自動機芯錶
之前用early bird衝動買左

隻about vintage都好正
有無類似 Erroyl呢隻款既藍針 佢成日無貨

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞