你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
要睇學校唔肯開Release Letter既原因,會否由於你潛在地違反簽證條款(例如未讀夠半年,出席率不足,成績太差)。如果係既話會影響你申請新既學生簽證。
大概3-4年。
Diploma讀左一年,但係唔算主課程,所以係唔夠半年 其餘出席率同成績冇問題,而家唔知點算好,想withdraw然後重新申請
點解要轉先?

呢種算個別列子要同學校溝通,學校唔放既話你會有bad record。
我有經驗 夠半年就自己轉左 免通知 唔知依家仲係咪咁
官方流程係要通知取得release letter。你無通知無release既話係移民局入面既紀錄會有問題。
留名
巴打 新政策結果 三月份既幾時會出?有無肯定既日子?
巴打,我依家surveying final year,打算過去Melbourne u 或者Deakin讀master ,想問下讀完移民個要求係咩呀?
垃圾巴你好 想問關於189 skill assessment

我個行一讀完書後只可以申請 provisional registration
要做完一年practice 先可以申請 full registration

咁負責skill assessment 個 board 有兩種 assessment
1. Temporary assessment : for provisional registration
2. Permanent assessment: for full registration

咁我依家係 provisional registration,只可申請 temporary assessment

想問下 temporary assessment 可唔可以 fulfill 189 visa 嘅要求?
PS 依家得 60 分,好唔好交咗 EOI 先,定係儲多啲工作經驗先?

Thanks
未定,不過據說會係推出前一周左右公佈。
我估你黎讀既master都係同surveying有關?你都講到明Melb Uni同Deakin應該都係Accredited Course黎走評估。

讀完如果未改政策既話,一般都係湊分走189或者睇下到時邊個州可以擔保QS走190。湊分條件例如雅思考4個7或者8,翻譯,配偶加分等。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞