你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
巴打想問我姑姐移咗民係Sydney,佢可唔可以同我做親屬擔保?
但上次NSW批NOMINATION, ACCOUNTANT唔係要80分咩?
上次應該係邀請75+5,話唔定有機會會邀請70+5呢,入定無壞。
住係Sydney既親戚無法加親屬擔保10分。
唔該曬
垃圾巴你好,我近排開始諗澳洲移民,自己本身喺local U讀精算,依家都係做返本行,我想問:

1. 根據Dept of Home Affairs個網,大學學位有15分,如果我有埋精算公會嘅associateship,會唔會當係「award or qualification」而額外加多10分?
2. 根據最新紀錄,經189/190攞PR嘅精算師算少(連埋mathematicians & statisticians一年幾十個,occupation ceiling一年一千個),係咪代表60分嘅EOI都有頗大機會受邀申請到?
3. 根據職業評估機構VETASSESS,職業評估申請包括statement of service,如果我本身得reference letter同僱傭合約,咁符唔符合到佢哋嘅要求?

萬分感謝!
通常student visa 500 (research by master) 要幾耐先拎到?
有冇d野可以預先做,processing time會快d?
thanks
1. 唔可以,第一因為award or qualification並唔係指associateship,第二qualification只可以加一次。

2. 最近所有非熱門occupation坐底都要70分先可以受邀。

3. Reference Letter某程度就係等於statement of service。
一般一個月之內,記得遞交上去之後馬上自己安排體檢,免得以後問。
3. 但佢statement of service份template列咗一啲reference letter冇嘅嘢,例如薪酬、工作內容等等,我交ref letter佢係咪未必收貨㗎?

4. 如果我想攞三年澳洲以外工作經驗嗰五分,需唔需要等我打滿三年工先申請職業評估?

Thx again!
3. 唔係未必,係肯定唔會收貨。

3. 如果你係精算既話,你要加三年澳洲以外工作經驗嗰五分應該要做足4年先可以。原因係評估機構VETASSESS會扣起其中1年作為滿足評估用而唔俾加分,移民局亦都只會承認被評估機構接納既扣起1年之後既3年黎俾你加分。
香港畢業既Programmer必須最少兩年工作經驗黎通過職業評估。

Internship唔算可以加分既工作經驗。

所以你25歲之後既基本分數只有30+15,你除左需要2年工作經驗黎通過評估之外仲要另外3年先可以再加5分。

你考到雅思4個7水平既話就可以加10分,到時可以走489睇下NSW邊個偏遠地區可以擔保。

想請問PhD degree holder, 除左加分外有無其他優勢?

小弟係工程科PhD, 上年畢業. 依家係香港做緊金融行業(唔算係occupation list入面gei工種), 有無得搞?

無。

工程PhD係指邊方面?同埋要睇埋你既bachelor&master既major。

金融行業又係指邊瓣?

唔該specify D。
香港畢業既Programmer必須最少兩年工作經驗黎通過職業評估。

Internship唔算可以加分既工作經驗。

所以你25歲之後既基本分數只有30+15,你除左需要2年工作經驗黎通過評估之外仲要另外3年先可以再加5分。

你考到雅思4個7水平既話就可以加10分,到時可以走489睇下NSW邊個偏遠地區可以擔保。

澳洲好似越黎越難 諗住去紐西蘭 雖然賺錢少好多
冇乜工作機會喎好似

工作機會實有既,睇下係做咩工je。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞