你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
澳洲歧視多唔多?
有無製造業相關工種
想知易唔易移多d, 8年經驗但未 Chartered.
Brisbane 係咪會起新機場?
唔該巴打
我想問186同482既分別。

香港有3年以上相關工作經驗,ielts 6都唔難

咁其實僱主有無話咩情況會比186咁?

香港搵到澳洲僱主擔保,就可以申請186直接pr?

如果去過澳洲做半年至一年,可唔可以都直接186?

感謝!
多謝曬你巴打
想一問覺得定居澳洲生活如何
華人會唔會受歧視 定歧視都冇咩問題
搵野做難唔難 唔該曬
你好 垃圾巴
請問工作証明個度係咪搵公司Senior簽封信就ok? 係埋唔需要公司hr個封,因為hr個封通常都只寫年服務年期,冇寫你實際做d乜。
最後,巴打你有冇工作証明Template抄考下 #l
有冇人有寵物移民經驗
想唔靠公司 自己搞掂
489 囉
要住兩年

聽到咁多位巴打講,個心都定 d
可能年尾拎假去踩下線了解多 d個地方先
預計19年起行

不過講真,都想讀返 d實用技能,過去生活
唔知大家知唔知有冇 d類似僱員再培訓、職訓、IVE嘅學校讀,
當係重新開始,加油。
呢個真係無
要搵senior/HR/supervisor簽,最好自己寫好,按照要求,然後比佢地簽名。

有都唔會就咁比你。
唔會,只會係無自信既人先會成日覺得會比人歧視。

願意落手動腳既話,搵工一D都唔難。
跪求巴打幫忙 只要唔過份既要求我都可以
186怕你一攞到PR就唔見人。同埋唔知你既能力點會願意一下子擔保PR?

試下站係僱主角度諗下。

"如果去過澳洲做半年至一年,可唔可以都直接186?" 無話唔可以,有擔保同滿足條件就得。
只會係無自信既人先會成日覺得會比人歧視。
就算你係HKU Grad,無身份無澳洲學歷一般都唔會考慮。
隨便Google下都出到個大概合要求架啦,唔使跪求既。

https://cdn.vertex42.com/WordTemplates/images/letter-of-reference-template.png
本身公司都係MNC,澳洲都有。咁啱我做嘅範疇唔多人識,所以想問公司方面有冇話186要俾好多錢/手續好煩等等。

如果482同186差唔太遠,公司應該肯出186
呢種visa border又睇得嚴
公司又出得多錢
跟住又搞勁耐先批
決定得請你搞晒所有嘢一年後先返得工咁濟

除咗d 跨國公司安插自己d極高層落嚟
真係未聽過有人可以186 direct stream

而家幾乎全部都係tss 落嚟三年後再幫你搞pr

代入返公司角度
除非真係個candidate 鳳毛麟角
如果唔係嘅話
tss對公司一定係最穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞