你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
唔該哂巴打 我覺得係可以claim Thank you !
係 syd u 讀IT03年畢業on99 返左香港
而家想移民係咪無特別優勢 ?
夠唔夠分?
我老公澳洲籍,但我地而家住係香港
我係咪一定要過左去澳洲住先可以拎澳洲護照?
係有D on9。15年前移民真係分分鐘既事。

你問夠唔夠分既話要比多D info。
當然。
要咩info ?
如果由中學就開始過去讀會唔會容易申請啲?
你同你配偶既年齡,主修,工作背景,英文程度,或者其他你認為有幫助既。
除左中學開始黎讀既英文會好D之外,其他唔會。
如果過去讀完大學之後,大約幾多年先可以搞到簽證,正式移民?同埋成功移民後可唔可以帶埋屋企人過去?
以我所知190嘅承諾只係moral obligation not legal obligation 移民局唔會因爲咁取消你PR 有錯請改正
我同我配偶都係38, 有個4歲女
主修computer science, 工作係system analyst
英文程度, 十幾年前係aust 考ielts 有7分, 如果再考真係唔知仲得唔得
老婆做 marketing
係syd uni 畢業有無幫助?
年齡25分,學歷15+5分,工作經驗你係香港應該最少有5年啦有10分。IT既話我會建議你走州擔保489,黎兩年之後轉PR。

其實移民局係有權根據移民法s109或者s116黎取消簽證。

只不過州政府無咁得閒黎mon住入境人士,所以州政府先無report過移民局。而且移民局都無人同無咁得閒黎引用黎取消簽證,因為要走既流程比較複雜。所以先好似唔住夠2年都唔會有咩後果。

如果你係睇D外國論壇既留言戈D只係不負責任同埋非法律既意見。

其實最近已經越黎越多入籍申請被取消因為發現攞左州擔保簽證之後無係該州居住而申請失敗,因為入籍法都有類似既法條俾移民官引用黎refuse申請。

所以如果可以就無謂冒險了。
第一個問題根據最近經驗最少1年,最多8年都見過。注意番唔係讀完大學就包生仔一定可以移民。我見過太多就算大學畢業都因為各種原因拖到最多8年先攞到PR(例如撞正改革,英文一直考不出需要既分而一直用唔同方法拖)。

第二個問題我assume你指既屋企人係你父母兄弟姐妹,父母既話只要你唔多個一個兄弟姐妹既話可以即刻擔保(換句話說多於一個sibling就唔得了),兄弟姐妹既話你唔可以“帶”過黎,最多可以幫佢地做技術移民時有機會加10分。
原來係咁,多謝巴打嘅解釋。果然要睇返Migration Act本身好過睇人噏。
咁如果咁唔好彩要等8年,但係唔係都未必一定可以成功移民?
即係要搵到野做先得?
第一步攞到489臨時居留前都唔需要搵到野做,係轉PR當中要求要有最少係澳洲一年full time證明,任何工作都可以轉。
無錯,唔係百分之百架。
一方面係因為太多人唔跟足,另一方面亦因為移民局監管不力。
精神科護士大唔大機呀
Depends on 你既年齡,年資,同埋最緊要既英文水平。
物理治的搞pr 如果淨係啱啱夠60 會唔會send invitation ? 聽人講而家至少要70分佢先會比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞