你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
請教下,如果本身hk有top up degree, 想去澳洲讀master of nursing之後申請移民,呢條路會唔會好難行? 諗住選擇WA。

本身做緊果行係occupational health and safety, 今年佢cut左無得用黎申請
"呢條路會唔會好難行? " 唔太明白你指既難度會係讀書方面,定係指以後移民。

讀書既話,我未讀過答你唔到,你有relative background英文又唔錯既話應該唔難。

移民既話,按依家情況都要70分,以後我就唔清楚了。
"呢條路會唔會好難行? " 唔太明白你指既難度會係讀書方面,定係指以後移民。

讀書既話,我未讀過答你唔到,你有relative background英文又唔錯既話應該唔難。

移民既話,按依家情況都要70分,以後我就唔清楚了。
正解。
1 會好麻煩。除非該 industry 係澳洲特別缺人。最近認識左個係澳洲寫game既,佢就話佢要constantly係美國/英國請人過黎澳洲,因為澳洲既 game development industry 人才真係好少。

“我想問你建議我去左澳洲結婚先申請定喺外地結婚再申請?” 無分別,validly married就可以。

“我想過左去working holiday先再結婚會唔會影響?” 無影響。
依家移民局控制住所有 occupations 都要70分以上先可以邀請。

所以除非有州政府擔保,如果要走 skilled independent 真係要花好多時間考英文。
我 advice client 都盡量以 preference 為先。客觀黎講 Education(Particularly Early-childhood) 黎移民會比 Lawyers 容易D (Lawyer 要移民既話必須 admission,唔係讀完就得)。

你TG?
佢計分制大概會係點?因為我見呢幾年變得好勁,好擔心幾年後改到nursing都申請唔到。 HK bsc + local msc 係咪有分加? msn 入學都要求ielts academic 4個7,我諗language 方面入得去讀都應該無問題? nursing 好似有得申請獨立移民?
Sorry師兄,比較多疑問
真係好多謝你呀垃圾巴打!!
https://t.me/fattyfreakkid
請隨時tg我!靜候佳音
想問下457 個transitional arrangement

係咪係2017年4月30日前已有457嘅人就不受新政策影響?

如果好似我咁457簽證只有18個月,2017年4月30日前批,係咪現時簽證到期時就可以申請續簽? 不論提名職業是否在現時清單上?
咁 immi account 唔駛 upload 任何野?
垃圾巴 可唔可以加我TG

https://t.me/ajk55010

唔該哂
巴打,我想問下你,假如我依家已經係457 (3月前申請,非tss),4年既簽證,sponsor 我既老闆係咪中途可以無條件炒我同取消我簽證?我可以有咩保障?
1. 是的,但係要炒你都唔係無條件既,都仲要符合番本地勞工法,例如有2-4周提前通知等。

2. 移民局方面無直接保障,僱主主要都係跟番 employment law 勞工法要求,所以唔會亂黎。
你可以upload番張收據,主要係email交代番就得。
是的。不過係4月18前,唔係30前。
“HK bsc + local msc 係咪有分加?” 2年澳洲讀書可以加5分,去偏遠地區讀書2年再加5分Bachelor+Master同Bachelor一樣15分。

“ msn 入學都要求ielts academic 4個7,我諗language 方面入得去讀都應該無問題?” 其實你無4個7都可以黎先讀一段時間語言班,通過再開始讀正課都可以。具體就 depends on 學校要求。

“nursing 好似有得申請獨立移民?” so far 可以。

擔心唔黎,三年後政策係點無人知。不過你依家唔黎開始既話就以後都無機會。
唔該垃圾巴

咁可唔可以轉僱主? 轉左係咪要由頭開始計?轉僱主仲要唔要睇現時職業清單?
可以轉僱主,但係時間會重新計。

同埋依家轉僱主既話就未必可以轉PR。
Employment law 其實好多灰色野,同埋好多行業內既不成文規定,如果真係告佢,當然會得到賠償,但日後其他老闆就可能唔請你,因為你打破規矩,諗諗下457 同做狗無咩分別

咁巴打我仲想問,自己離職又有無咩限制,換僱主又有無限制? thanks bro
澳洲speech therapy缺唔缺人
如果巴打有空請add:https://t.me/LCC327
巴打想問關於個point test
NSW/Austrade nominate 個5分其實點申請
同埋易唔易拎
巴打 我plan A student visa refuse 左兩次了
依家plan B 要用七年左右考個專業番黎
但係移民日日收緊
我27 歲了 只有asso 資金又唔多 plan A fail 真係有d 灰
希望可以tg 我求指點

https://t.me/pscchu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞