你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
May I?
ID : Stevelonger
Push
brisbane 樓價低..但job market也細..咁對新移民黎講.係咪始終melbourne 會較好?講緊社福界同普通藍領/服務業
Melbourne係咪仲係復活節緊
報左monash master of social work兩個禮拜都未有人覆 好緊張
ching幾大? 慢慢等有排先開學.
呢幾年多左好多人讀msw...好驚揾唔倒食..人工都幾低同埋
17fg
CHING 都係讀msw?係邊度讀呀?
我都讀緊,好辛苦,介唔介意交流下?
垃圾巴, 介唔介意Tg 傾?

bran0704, thx
想把握30歲前衝左佢
如果真係為移民而移民
去讀個咩course 會有幫助?

背景 係香港做緊測量 就三年 未有牌(亦無信心考到)如果去讀個cook既course 會唔會大d機會 因為都有興趣

測量加cook 會唔會再多d分?

感謝🙏🏻
樓主,489 Tasmania 行accountant 70分(未計state nom)仲有無機申請到?

唔想等189同190

如果489 Tasmania都唔得既話

可能真係 northern territory 開荒先穩陣?
如果你已經係QS既話,過黎讀QS/Constructment Management既Master都會比讀Cook既機會大。

測量加cook 會唔會再多d分?唔會。
Tasmania / NT 你都要有Job Offer或者係當地畢業生先可以有機會攞到擔保。
今日單新聞好震撼,差不多封晒所有門路
你指一年小左兩萬移民quota?
http://mobile.abc.net.au/news/2018-04-13/how-dutton-slowed-immigration/9646602?pfmredir=sm&sf186872679=1

呢單,而家改到好似剩係比新西蘭人申請咁

無位比point base 條隊
其實呢個唔算咩新聞,不過係一開始公眾無估到NZ Pathway對Point Based Pathway條隊既潛在影響有幾大。
巴打,我之前問過有關伴侶移民既問題,最近望多左少少,有啲疑問

我另一半屋企人就有澳洲藉,咁佢就香港出世,用家庭成員去拎澳洲藉,我想問呢個case用唔用得係伴侶移民身上

另外,我見到有兩隻visa,一係309,另一隻係820,我見到309係要求戶籍持有人要係澳洲住4年。而820就無講。我想問兩者有咩分別,如果我地兩個宜家都係香港做野既話,應該點處理
想知香港有冇得讀 naati??
有冇辦法係香港考試,拎呢5分??
如果而家想行TSS條路 要有employer sponsor
係香港做緊野可以點做
而家係香港做左5年測量 但係Degree係今年先拎到
Fulfill唔到佢個Skill assessment (Degree+2年)
仲有無咩方法可以去到
定係要等多2年夠經驗先再拎189 VISA
要等好耐
你考慮TSS既話,係考慮你既skills level之前應該考慮下有無僱主願意擔保你先啦下話。
最近好似無係香港有考試了,最少我岩岩上 https://www.naati.com.au/ 無搵到。
你太太可以根據 citizenship by descent 先acquire番個澳洲籍:https://www.homeaffairs.gov.au/trav/citi/pathways-processes/application-options/descent

309同820既分別係309係必須境外申請,而820係必須澳洲境內申請。

你係邊度見到309既Sponsor需要 “戶籍持有人要係澳洲住4年”?

你地兩位都係香港既話就要申請309。
本來想搏190 自己得50分,仲諗住考好 d ielts
而家咁諗真係不如489 去搏4年
4年點都應該有一年 fulltime工作啩
另外我想問問,
我想claim我女朋友嘅 partner skills
但目前只係 de facto
請問點先可以核證到??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞