你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
其實穩陣起見,盡快先攞到489會比485要穩陣D。

原因係因為489可以guarantee轉PR(887),但係485無guaranteed pathway轉PR。
除左outstanding quota之外,你都要參考埋移民局既正式invitation結果公佈。
https://www.homeaffairs.gov.au/WorkinginAustralia/Pages/18-april-2018-invitation-round.aspx

所以IT類既最低分數都要75,會計/審計要80,其他非熱門專業要70。
得張爛鬼hd
讀緊top up有無機會
定還是讀個tafe穏鎮啲
可以去問下tafe認唔認可你學歷 讀少一年
唔建議,萬一因為攞左credit而申請唔到畢業生簽證就因小失大了。
巴打,麻煩CHECK 下高登果邊既PM.
THANKS!
75咁高,去讀個master係咪易啲
對澳洲政府又貪污又奶共有咩睇法?
咁又係 如果要繼續留低 畢業生簽證好緊要
垃圾巴打你好

我而家個情況係 註冊護士

剛剛好60分

係香港工作左4年半就quit 左

已經拎左ahpra 呢邊 license

上年11月遞左 189 & 190 NSW

而家係澳洲讀緊書,預計下年中左右畢業,

請問呢個情況應該繼續等,定係瘋狂考英文加分?
肯定會有幫助,除左可以最少加5-10分,仲會有係申請州擔保上有優惠。
讀緊咩?讀左幾耐?你意思既註冊左既話,咁你做左職業評估未?
Master of public health

Skill assessment 已過左,

遞了189.190.489,但係遞去NSW
已回。
垃圾巴打你好,有少少野想請教下你
我準備下年去澳洲讀Juris doctor,跟住申請移民。
但好多人都話nursing呀education吃香啲,易移民啲,其實係咪真係有咁大分別
同埋想知solicitor同barrister係澳洲算唔算都係比較需要既專才?呢兩個職業有冇話去咩地區會再吃香啲?
最後,其實係我都想搵移民顧問傾下,但好多都好似呃人咁,想問巴打介唔介意,可以比我聯絡下
唔該哂巴打!麻煩哂!!
幫下樓主答。分別在於你技術移民(189/190)拎到幾分。有啲科例如會計會要求高分啲,呢家好似最少都75分先有機。護士唔太清楚,律師就60分就移到,當然愈高分愈好。

以上都係假設到你可以申請嗰陣所有你提及嘅職業仲係移民列表同移民分數無變。
我依家讀緊LLB(Grad Entry)同埋算係做緊呢行,個人經驗係除非你英文真係outstanding同埋主動,如果唔係讀書既辛苦程度同之後畢業出黎既Career會唔成正比。

Lawyers係澳洲已經算over-supply所以 fresh grad 人工都唔會太好。

Nursing同Teaching會穩定D,因為政府已經計劃一直都會有新學校同醫院。
另外按依家既情況,就算係非熱門既occupation,例如律師,都限左係70分先可以邀請。之後會點樣暫時唔清楚。
收到email 話要交良民證
今日去左警察度申請,攞左收據,
但係警察係一個月後先直接寄去澳洲
咁我應該點答case officer?
upload 張收據去 immi account,跟著按 info provided 就算?
多謝巴打解答!!
好老實,我雖然對law好有興趣,但去澳洲讀master,真係主要為移民。若果以移民為目標,巴打覺得我應該繼續揀law定試下education好
麻煩哂巴打,又要你答我問題
真心勞煩哂
恕我唐突,巴打介唔介意比我add telegram,都仲有事想請教巴打
可能8 9月飛澳洲實地了解情況
teaching 入黎唔易
friend 揸住六十五都搞唔店
要去考 superior English 加下年多五分經驗,八十分先應該得

啲人八十五分都唔知點拎番黎
垃圾巴你好
我男朋友澳洲人
我地有打算結婚
我想問你建議我去左澳洲結婚先申請定喺外地結婚再申請?
我想過左去working holiday先再結婚會唔會影響?謝謝你
係僱主立埸 請外國人/香港人會唔會好麻煩 或有extra cost
香港人搵工有咩優勢
Email case officer 話你已經申請緊clearance certificate 香港警察方面完成調查後會直接寄到佢地office 附件比張收據佢地睇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞