你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
act 同nt有冇講明要做滿幾耐

如果我去讀書兩年,再489 visa
洗唔洗一定做番讀果行?

另外bachelor+15分果度,
香港有冇d degree係澳洲唔承認?
我可以係邊度check到

thanks!
189都仲係300/round?
即係到時offshore online申請就等通知就得?
無講明要做幾耐,個人認為1-2年最少。

攞左489之後無規定一定要做番個行。

以我所知所有香港bachelor都等同澳洲bachelor。
Check既話:https://internationaleducation.gov.au/services-and-resources/pages/qualifications-recognition.aspx
不過要比錢,無免費地方可以查。
未知,第一輪仲未出。
對的。
想問下巴打 有親戚係果邊 用親屬移民係咪冇得諗 如果遲d去讀兩年書再留低係咪機會大d
親屬係以下 Designated Area 定居既話可以擔保你走 489,幫你加10分:
https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/489-?modal=/visas/supporting/Pages/skilled/designated-area-of-australia.aspx

不過移民局比親屬類擔保技術移民既配額一直偏少。
感激!
屌 岩岩先見到加到65分
原本60分都係岩岩好
而家唔知點撚算
加油籌分啦。有無其他option?
代人問一問
如果收到移民局通知等面試
呢排需要等幾耐?
因為移民政策成日變呢
佢話就話預半年至一年
咁呢期澳洲通常收到通知
會唔會成日都delay得好嚴重?
好緊要 祝巴打身體健康
補充住左澳洲14年 之前讀書加有做野 做醫院
係當地都有物業
唔係好清楚你指既面試係咩?你指入籍?
係丫 入藉試 不過聽佢講有好多唔同case
好似好難講得明 解釋到佢個情況咁
Yeah最近乞到封會計信喇
幾廿蚊
而家個心定咗好多
但公司真係好細
唔知有封信會唔會重話我公司冇能力出糧畀我呢
要睇下封信內容點寫
叫得面試應該問題不大。

主要係面試後幾時去ceremony要depend on council既arrangement。
上年年尾入 Partnership PR 果份, 係咪等佢問文件先做所有 check?
你指咩check?除左香港police clearance之外其他都可以做先,體檢既話你可以等遞交半年後自己主動去做埋。
就係當時 TR 果 D check, 唉唔明點解又要做多次
三大社科+教育系畢業
做過半年老師 依加做緊政府有冇機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞