你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
移民前 想係香港搵定 地方租 有冇可能
定你建議過到去先租穩陣d
UWA Media degree (2.5年HK大公司marketing officer exp, 6年幫屋企人鋪頭手)
阿叔住perth係citizen
西澳working working exp 1年 (working holiday 一年都有野做, 全白工)
想去澳洲讀master ,讀邊科最易pr
其實想晌返uwa讀, 因為習慣左晌perth, 不過其他地方讀都得
thank you
我都想知
聽聞係要去到先會租到
因為要past reference 或者穩定收入證明先會租俾你
上fb search 下你要去既地區搵下有無group
好多華人開既sharehouse招租, 租一間房,其他設施share用, 有d租幾日都得,加錢包機場接送,perth多數水電網煤全包,其他地方唔知

一係上gumtree search, 個d就多數澳洲人招租
thx 最衰親戚唔係住附近
係咪華人招租比較好
已經入咗紙搞緊移民
但最擔心去到做唔到本行
唔知點樣就業
巴打點睇
其實我都唔清楚啱唔啱
但我地請個會計寫嗰陣佢嗰陣好快就應承咗
應該係寫慣寫熟有晒template
內容大概係話佢同我地公司已經合作咗六年
根據佢嘅報告得出嘅結果係
呢間公司賺梗錢,好正面地發展
有足夠財力去擔保我
諸如此類
你做盛行?老老竇竇喺呢度求其做個超市都買到樓
識揸車又可以做uber
好多嘢可以做
真係咁好??
我老婆係 building estimator
我自己就merchandiser
唔係 professional
可能嚟到要從頭嚟過
有 d擔心
介唔介意講吓用咩方法黎?
老老竇竇其實大家最驚都係搞咁多嘢又黎唔到
呢度某啲行業未必有香港搵得咁多
但係樓價就......唔係Sydney啊Melbourne嗰啲地方ge話實平過香港
同埋任何行業東山再起都唔難......
我老師以前自己租工作室做按摩
租$75一日, 日日做八個客仔, 扣埋垃垃雜雜, 日日都淨袋幾舊
賺到fatfat, 又買樓又養番狗
你喺香港做按摩? 自己開又難啲客又閪, 如果打工, 按吓個pat pat都分分鐘畀人拉(唔係單獨做ge話法例係話唔可以按異性大腿以上腰以下, 心諗咁如果男人坐骨神經痛又唔想畀男人gay屎忽又點算, on99, 守舊到死)
如果想賺好多好多錢ge話澳洲未必得
但人人都唔會餓死, 有centrelink
還掂你都可以有兩個身份咪黎吓試吓慣唔慣囉
最驚都係黎唔到之嘛
但嘆慣呢邊生活真係唔會想返香港
買樓又唔難, 普通人都又花園又泳池
無追post, 想問下咩事?
真係 skill migration
不過我哋嘅職業只做到489
冇190,要住足兩年鄉下先轉到 PR

係香港,我哋兩個加埋都係搵55k左右
真係好撚辛苦
我希望係過到嚟澳洲,起碼可以搵得返呢個數啦
做個超市經理都8皮幾澳幣一年啦
我又唔係 local
又唔係做開呢行
人生路不熟啊
唔想 end up去洗大餅
理性話比我知,有機會走,點都要過去
不過真係擔心囉,話晒都30幾,冇後路了
hello 巴打
我係香港讀左個HD ( design 科) 之後黎緊呢兩年會去英國 讀埋個degree返黎 返到黎都24歳

我想問我返到黎之後 直接申請去職業移民有冇機? 定還是 佢地好睇重工作經驗 要做幾年野 先可以移民
因為佢下年要返香港讀書 佢怕miss左個面試
所以想睇下通常通知得幾耐倒會通知去面試

一錯過左要重新排因為
你有得簽證咪local lor

不過如果你唔願意走出comfort zone, 繼續留喺香港受共產黨統治吧
真係唔會洗大餅
洗大餅係留返畀啲字都唔識多隻嘅人
或者黑/灰工做
你有身分嘅話任你點玩都得
求其揸個uber都一定搵得返55k
買樓又正
點解重要喺香港捱
另外偏遠地區係指出生率低
唔係真係山卡啦乜都冇
點山卡啦法都一定有Coles & Woolies
想問下....
宜家25歲
係美國讀完ECON既 degree
之前係銀行做KYC
如果想移民可以點?
想問下而家職業治療係咪仲係移民清單上
上網搵過 見到係 但唔肯定個source係咪真
如果係mel讀職業治療 移到民機會大唔大
唔該曬巴打
如果我apply 190 係咪自動加五分?如果係我就65分

我考到英文試喇屌 用撚左我超過5000$

我應該點
五千真係小數目,移民黎講
申請visa 都二萬幾,仲未計配偶子女
skill assessment 又幾千
GTE點寫好 好無話自己希望畢業可以留澳洲做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞