你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
其實差唔多,不過最近太多人去TAS,所以相對黎講NT將會鬆D。
如果係qs既degree 呢
聽講485簽證得18個月
咁又要再讀master黎extend?
485簽證有兩個 stream,你可以自己睇下分別。
https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/485-
有冇rsms嘅申請人(冇三年工作經驗)喺三月新政之前申請,最近批咗nomination & visa?
係咪有幾個CO真係因爲工作量大所以亂refuse人?
利申:西澳按摩師 今年一月申請
日日都好淆
請指點迷津
今年遞交既RSMS應該仲未批到(除非有可以馬上refuse既理由,咁就有可能會馬上有結果)。
唔該晒 希望我唔會啦
其實我係想問新政(三年工作經驗要求)影唔影響三月前申請嘅人
所以想知有冇好耐之前(例如兩年前)申請咗嘅人最近批咗
而佢申請嗰陣又冇三年工作經驗嘅
新政策唔會應用係3月前遞交既申請人。

最近應該批到2017年7-8月左右。
Graduate work stream話係MLTSSL上面既職業要先做職業評估再申請一個18個月既tr

咁但係post study work stream 有2年而且冇職業限制喎

咁就算係係MLTSSL 上面既職業唔係都申請psw 會長d年期咩

利申:想讀qs

Thx
不如你睇埋申請要求,可以申請長D既PSW就唔會申請短D戈個GW啦。
皮已正
我個MA好似流流地囉連VEVO係咩都唔知
但洗濕咗個頭鳥 希望快啲批
春巴,唔好意思
想問下,如果我女友讀完cert 3+4 commerical cookery + Dip Hospitality in TAFE

我上左VETASSESS個網睇,佢話
If you are eligible for a Pathway 2 Trade Skills Assessment, you can apply and pay for Stage 1 of your assessment online.

You must provide:

a copy of your Australian qualification (including a Statement of Results) OR your current Australian occupational licence. (Refer to Frequently Asked Questions on this page to see what qualifications and licences are accepted.)
evidence you have worked in paid employment in your occupation for at least 3 years full-time (or part-time equivalent) at the skill level required. This evidence can include taxation records, annual payment summaries, group certificates, payslips and/or bank statements.
evidence you have worked full-time in your occupation for 12 months in the last 3 years. For applicants applying with a current Australian occupational licence, this 12 months employment must be in Australia.

即係要有三年工作工作經驗,同一年澳洲工作經驗?
如果冇,係咪過唔到skills assessment?
咁過唔到即係申請唔到 Graduate Work stream 既graduate visa??

唔該晒春巴
春巴係邊位?

我試下答啦。

如果你女友係澳洲TAFE讀完,準備做Chef既485評估既話,你應該係跟TRA而唔係VETASSESS。VETASSESS係for miss out 485同已經有幾年工作經驗既申請人。

https://www.tradesrecognitionaustralia.gov.au/programs/job-ready-program
VEVO都唔知就真係有D誇張左。

你可以考慮下轉比我黎跟
冇用啦
我老細好似唔知食咗咩迷藥咁
一定要跟佢先肯搞
我都想轉
一般雇主都會搵番相熟既代理,因為有D公司內部文件或者資料始終都係盡量不外傳。
其實我都明嘅⋯⋯另外想問accountant letter係咪一定要有?
唔係必須,但係根據番case的情況交上去可能會有大幫助。
唔好意思垃圾巴,近排追緊個故,講錯左

唔該晒垃圾巴,我睇過TRA唔使工作經驗,用學歷就得,過左再加埋IELTS 6分或以上成績就可以申請485?唔該晒垃圾巴解垥
TRA唔係完全唔需要工作經驗,根據JRP既Step 1 - Provisional Skills Assessment (PSA)你女友都係要提供最少360小時既相關工作或者實習經驗,學校安排既實習都可以計。

evidence of a minimum of 360 hours of employment and/or a vocational placement relevant to your qualification and nominated occupation that was completed in an Australian workplace within three years prior submitting a PSA application online.

https://www.tradesrecognitionaustralia.gov.au/programs-job-ready-program/step-1-psa
Thanks 你真係好人屎
唉⋯⋯今日問完老細佢話會同個會計講
但係成個過程我係勁老尷
因為佢係更年期+公主癌
發晒老脾
我要畀佢食住咁
我間嘢係蚊型公司黎
所以我同另一個applicant 覺得有會安全啲
唔知點先會令簽證官覺得你間公司唔夠錢畀你兩年
有少少後悔問咗因為我好臉懵
但點都好過到時先後悔
啱啱用ETA入境, 未交820申請, 係唔係一交左就有BVA, 定係要等visitor Visa 完左先得(等三個月)?

請問交820申請有無咩特別野要注意?

多謝解答!
唔該晒垃圾巴
1 BVA一般會係遞交成功後馬上批,但係唔係立即生效。生效日期係接住你既ETA入境3個月之後先會正式生效。

2 記得交真材料。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞