你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
可否TM 我?
我來梗半年內就應該夠分移民,但想搵Agent 攪
https://t.me/metricccc
想問下學歷果度係咪我只要香港local U 畢業都有15分加?同埋係咪education qualification 加分係有上限?黎讀master最多加到5分?如果我係香港有測量測量師牌會唔會再有分加

另外想問下樓主如果用工料測量呢個職業移民行邊條Clause會大機會D? 189/190?
489 夠分直接apply ?
洗唔洗再考IELTS?
咁想問如果係澳洲由中學開始讀起,第時申請移民係咪都係一樣?
Brisbane當地買物業,係咪可以當係投資移民?
想問多一條問題,EOI要交documents to prove your identity,係咪一定要交出世紙?PASSPORT得唔得?
EOI 唔需要交任何文件,應該只需要填信息吧。

澳洲既所謂投資移民其實係 “商業投資及創新” 簽證。

所以唔係凈係買物業就可以當係投資移民。申請人需要有一定從商經驗先有可能符合申請要求。

係唔同歐洲戈D國家(例如葡萄牙 / 塞浦路斯 之類)既投資移民。
一樣。
489係就算夠分都需要有一個偏遠地區既州擔保。你既情況我會建議你去New South Wales其中一個偏遠地區申請擔保。

具體清單:
https://www.industry.nsw.gov.au/__data/assets/pdf_file/0009/66879/NSW-489-list.pdf

係遠左D但係以現時既政策最快最穩定會係呢個選擇。

要再考IELTS。
香港既大學畢業出黎有個Bachelor都可以加15分。

Education Qualification只能加最高既學歷。

黎澳洲讀Master可以加5-10分。5分係普通兩年學歷,另外5分係如果你去指定偏遠地區讀既兩年學歷(例如南澳,西澳,塔斯馬里亞)。

有牌唔會有分加。

189 唔穩定因素太多,唔知幾時可以邀請到你。可以走190就唔好走489。
SORRY
我應該問"假始收到INVITATION到時要交documents to prove your identity,係咪一定要交出世紙?PASSPORT得唔得?"
香港畢業既Programmer必須最少兩年工作經驗黎通過職業評估。

Internship唔算可以加分既工作經驗。

所以你25歲之後既基本分數只有30+15,你除左需要2年工作經驗黎通過評估之外仲要另外3年先可以再加5分。

你考到雅思4個7水平既話就可以加10分,到時可以走489睇下NSW邊個偏遠地區可以擔保。
最近既情況60分唔太樂觀

呢種非熱門既職業,建議真係草夠65-70分然後等移民局放邀請。
遞交申請時要交出世紙。只係Passport唔夠。

你係咪唔係香港出世所以無出世紙?如果係既話到時移民官問到你可以寫個statutory declaration講明真實原因,一般可以放過你。
小弟喺UQ讀緊master of social work 容唔容易申請做pr㗎? 唔該樓主
唔難啊,你考到4個7未?
明白,唔該晒!
其實我唔想留個人contact既原因係因為,除左想大家係呢個post series留言等大家追post有個reference之外,同埋其實係由於我肯定覆唔切所以唔想咁大壓力。

不過既然好似有咁既需求,如果唔介意我經常已讀晚回(盡量唔會不回)既話,我已經開左TG,上面三位巴打我會Add番傾。
巴打好有心
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞