你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
Between皮已正 thank you
好似係tra課程黎
兩年大約25000aud
塔洲
如果只係課程既學費既話就算正常,但係你話包工作轉介既話,我就覺得唔係咁穩陣了。
趕得切既,最少工作3個月。

但係如果係你476到期之後先refuse既話,第一你有無2年工作經驗黎申請TSS,第二係你到時需要係境外先可以申請TSS,然後再睇下一步。
想問一下,我係mel讀完rn,想揾維州政府做擔保拎埋個5分,係唔係一定要揾到工先會擔保我?
Job Offer對於維州本地畢業生申請190擔保既話,唔係必須。
想問番我可以點去申請州擔保呀?
唔好意思,想問多一樣野。
如果要拎個州擔保,英文要求個part係唔係都可以combine 2個半年內既成績去申請?
無記錯既話只有OET既成績可以申請維州州擔保時combine兩個半年內既成績。

建議最好發個郵件去 skilled@liveinvictoria.vic.gov.au 問下。
好的,小弟正想考oet
QLD Skilled visa nominations are now open:

https://migration.qld.gov.au/skilled-occupation-lists/
Citizenship個bill無交上國會?Home Affairs個網無咗之前啲新要求
係未通過呀,不過之前佢個網係寫從7月1號起所有申請都會跟新要求(subject to passage of the legislation),但呢家直頭無咗,係咪即係話直到新bill通過前都會跟現有要求?
之前已經入左190 ,有無需要再申請過?

btw, 新一年度,新policy 出未?
如果夠60+5分既話,唔需要。

如果只有55+5分既話,你應該會收到郵件要求 withdraw。

以上 link 就有新 policy。
是的。
巴打你好
我想問一下關於澳洲留學方面嘅問題
想係悉尼讀大學實際上要用幾多錢 同埋有咩要求
咩degree同邊間學校?

Very generally and roughly speaking 學費大概 ~A$40000/year,要求就雅思6分左右。
dse完想讀UNSW/u of sydney 應該會想讀社會科學 or 語言
學費大概35000(UNSW)/ 40000 (USYD)。

IELTS 6.5 (每科不低於6)。
巴打你好
想問關於190州擔保

護士有邊個州可以190?
有冇啲州係唔洗job offer就擔保到?

另外我遲啲會去澳洲讀cert儲65分
應該會讀護士以外既課程 (e.g.工程)
我到時可唔可以用哂工程/護士既身分去搵工or申請190?
sorry, 我係想問189 有無新policy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞