你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
做完 migration skills assessment, result有一欄係AQF Level. 佢寫住"the list AQF level for the purposes of awarding points under the General Skilled Migration points test". 想問下有咩用? 如果寫係 master degree有冇分加? 本身已經有bachelor.
同埋個qualification completed 同awarded有咩分別?我個bachelor 佢就寫awarded, master 佢就寫completed.
讀Electrical 而識一兩身技術可唔可以移民?
利申,讀緊大學
我想問如果我畢業想申請485 graduate visa係咪要一定喺我本身張student visa過期前搞掂哂所有野?
(我張visa 3月就到期, 但IELTS同body check果d都未做 )
唔該巴打
英語要求可以係遞交戈陣考左,但係成績仲未出。當然如果成績出左黎唔夠要求就實死得。

你可以睇下pte,兩三日天氣就出成績。

體檢係交左之後先做。
唔知你指幾技術係咩。不過移民都係跟翻你有既學歷或者相關工作經驗,唔係D咩無證書既技術。
Awarded應該係指accredited認可課程,completed就單指你有個master學歷。
Bachelor同Bachelor+master學歷既分數係一樣。
邊方面既education?依家係邊度?
我想問如果我畢業想申請485 graduate visa係咪要一定喺我本身張student visa過期前搞掂哂所有野?
(我張visa 3月就到期, 但IELTS同body check果d都未做 )
唔該巴打
英語要求可以係遞交戈陣考左,但係成績仲未出。當然如果成績出左黎唔夠要求就實死得。

你可以睇下pte,兩三日天氣就出成績。

體檢係交左之後先做。

同埋想問遞果陣我個人係咪要喺澳洲?
是的,一定要。
本身諗住用讀master黎移民澳洲..
但用現時工作經驗有機會移民加拿大.
多倫多過個邊真係苦寒之地..
想知澳洲天氣係咪真係一年四季都咁風光明媚?聽講brisbane都好濕熱下?
有得揀..都想揀澳洲..時差又細..番香港又快..
可惜世事不如人願.
見最other engineer 响最近幾round invitation都要70分, Environmental Engineer得65分申請189有冇機會?
Melb天氣唔穩定。Syd會好D。Brisbane係唔係濕熱我就不清楚,不過相對會好D。

不過肯定唔夠Canada咁凍。黎澳洲啦。
有機既。但係越早入EOI越好。
而家38歲有25分,要加埋IELTS4個7先夠65,如果入左EOI但到我40歲都未批係咪會自動減分嫁?定係計我入EOI時我歲數?
同埋雖然都係33-39個arrange,接近40歲會唔會比啲同分嘅後生仔排得後啲?
好Ge ThankYou
按收到邀請當日而定,收到邀請後就算等簽證批落黎前40歲生日都唔影響。

一切按分數而定,無話邊個factor比較重要。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞