你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
同Cookery有關既都可以。
但最易係??
你靚仔既話,配偶擔保。

你有錢既話,188C投資移民。

你讀書同英文好既,技術移民。
咁做保險業算路算一個技能能夠入澳洲?
女朋友 :
ielts 8.5
澳洲留學2年
22歲
新加坡人

我:
冇考ielts
英文 4
香港local u enginee仔
21歲
hker

both 冇儲蓄(<5000aud),冇ft工作經驗
上網睇左好多資料,但都有呢啲想問

Q1.想問下dse 成績可唔可以代替ielts
Q2.伴侶最快幾耐申請到做pr? 咩方法
Q3.我最快幾耐做到pr? 咩方法
唔算。
除非係精算。
你女友應該唔係PR?

Q1 唔可以。
Q2 你女友讀緊咩?幾時畢業?
Q3 你同佢係佢攞PR前結左婚既話,佢申請PR時帶埋你就可以一起攞PR。
thank you 垃圾巴 仲想問深啲
Q2 係Univercity of Mel 讀緊Psy 今年年尾畢業,遲下會讀master讀埋 clinical psy 不過唔係澳洲讀
Q3 咁伴侶係咪唔洗任何要求都可以做pr?
想問: Q1: 如果老公返大陸去讀個中廚牌, 有無話要讀咩課程/考咩牌比較好? (但工作經驗都需要嗎?) Q2: 睇左移民List,暫時中廚算係=cook/chef?甘要介紹邊類型既廚師工先岩? Q3: 中廚,你覺得會唔會好大機會比踢出移民LIST? (因為我見髮型師都踢走) Q4: 如果老公去澳洲讀上面話既Cookery, 但英文程度低,會唔會好難讀? Q5: 另外如果老公去澳洲讀既水電工course(TAFE), 移民局會認可嗎? (因為呀叔有開一間細公司係adelaide, 幫人修繕屋企甘既)(但我唔清楚佢既年營業幾多, 唔知可否岩用黎請人做移民) Q6: 以上係咪屬於489/457簽証? 係工作4年有僱主擔保做PR簽証? Q7: 另外小妹我屋企係做批發潛水用品(係大陸批去外國)(我都唔唔清楚年營業幾多),但唔知可以做到188A簽証嗎? 其實會唔會係讀中廚實際D? Q8: 呀叔一家人身份其實對移民有無加到分數? Q9: 想問"有債務無影響",姐係我未還(政府)學費,供緊樓花都可以搞移民? 係咪因為我唔洗放棄香港永久居民身份? Q10: 我聽呀叔講, 話過去adelaide生小朋友,小朋友都可以有居留權,將來好似香港甘可以以當地居民身份讀書? 我真係未聽過, 係咪真呀? Q11: 我係香港做緊HR, 普通文員位,唔知有無幫助? 多謝你上次解答,之前問agnet佢一聽到有親戚介紹工,已經唔到答我野啦,多謝晒你
你好,
小弟3年前係澳洲 engineering 畢業
畢業後返左香港,做番本行 宜家有3年經驗,夠25歲
如果想番澳洲技術移民, 應該點做
唔該你
另外想問:
1.若企業年營業額在500,000澳元以下,需持有愛企業51%以上的股份
五十萬澳元以下有冇下限?
2.家庭淨資產800,000澳元或以上
有冇需要審查資產來源?
3.申請人至少須投資200,000澳元於生意上
如果開間公司持有物業收租算唔算係生意?
4.如果係南澳省或者偏遠地區申請188a, 條件同以上有冇分別?
5. 如果可以係南澳買樓, (我地宜家係外國人身份), 對移民有無好處?

Thanks~~
Q2 點解唔係澳洲讀?Clinical Psychologist要求係澳洲讀6年書+IELTS all 7 或者 成功註冊先可以做移民。佢唔係澳洲讀埋個Master對於移民黎講就會麻煩好多。

Q3 是的。
1 考雅思4個7或者其他英語同等成績。
2 做職業評估。
3 睇下有無州可以擔保。然後申請州擔保。
4 Lodge EOI。
5 等邀請,邀請到就申請簽證。
另外想問:
1.若企業年營業額在500,000澳元以下,需持有愛企業51%以上的股份
五十萬澳元以下有冇下限?
2.家庭淨資產800,000澳元或以上
有冇需要審查資產來源?
3.申請人至少須投資200,000澳元於生意上
如果開間公司持有物業收租算唔算係生意?
4.如果係南澳省或者偏遠地區申請188a, 條件同以上有冇分別?
5. 如果可以係南澳買樓, (我地宜家係外國人身份), 對移民有無好處?

Thanks~~

1 營業額50萬係基本要求,但係可以兩間公司合計。所以可以睇埋股份比例要求。

2 要。

3 收租唔算。

4 一樣。

5 無。
thank you垃圾巴
Q2. long d 好辛苦 同埋我女朋友夾埋master應該會讀唔夠6年 應該4年左右 所以澳洲讀完master係咪都冇用? 或者等佢香港讀完master再註冊再申請?
ching, 剛收倒UQ 2019MSW offer..可否私下請教? 有telegram?
我已經係28歲的中女 = (
即係佢咪話住滿四年可以申請pr,嗰四年包唔包讀書既時間?同埋我唔係香港出世,淨得永久居民身分證,會唔會難搞啲?
你女友除左 Bachelor 同 Master 以外,應該仲要讀一個4th Year Course黎滿足6年讀書要求。

https://www.psychologycouncil.org.au/APAC_accredited_psychology_programs_australasia?149=149&194=194&173=173&tid_11=All&keys=
Search "University of Melbourne" 既 Accredited Program,要讀多一個既係Honour或者Grad Diploma。

老實講我唔清楚香港讀完出黎仲可唔可以係澳洲註冊,因為始終每個地方既標準唔一樣。
Your TG?
以現時既政策係戈4年係包括非PR既居住時間,但係今年7月之後既政策應該係攞PR後4年。

唔會。
ID: borninchlorine
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞