你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
Thank you 巴打
請問冷氣技術員移民到澳洲嗎?
呢個職位係係可以移民既職業清單裡面,但係要視乎你既年齡,英語水平,有無相關學歷同有幾多年相關工作經驗,先知道你有無機會移民。
搵唔搵到工 depends on 好多 factors 架。。。
學歷方面是一定要大學學位嗎?
高級文憑得唔得?
是的,按移民局既觀點,科學science類既需求無工程engineering類咁高,所以配額會少D。
20-40k per annum 學費。 生活費連住大概2-3k一個月左右啦。
唔一定要大學學位。
當然係AUD啦
會計一日仲係移民清單上,一日都移到。

不過要求既分數肯定比較高先同其他人競爭到,或者可以考慮走州政府擔保黎移民(例如北領地)。
巴打 我想問下我女朋友讀完Finance bachelor degree 如果再讀個accounting 既diploma 可唔可以幫到我移民加5分 我將會用QS走189 唔該哂
北領地好啲定TAS?
要睇佢既finance bachelor + accounting diploma可唔可以過到accountant既職業評估。

以我所知,accounting diploma會讀唔到某D competency area既unit。
https://www.cpaaustralia.com.au/become-a-cpa/migration-assessment/criteria-and-requirements
NT > TAS。
可唔可以簡單講下點解?我比較過兩邊好似分別不大。NT批州擔保鬆手啲?
留學生畢左業之後用咩簽證去番工
如果得485既話咪得最多一年半既當地工作經驗
咁之後點樣留低做野
咁咪即係話要係一年半之內pr
485可以最多有2年既畢業生簽證。

一般既解決方法可能需要involve再讀多一個course,例如 master,黎存夠2年full-time。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞