你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
點proof 係該洲定居2 年?
巴打有冇做過485?
我上個Student Visa 係14-17 UNSW degree grad
然後再申請多次visa
宜家usyd master 1.5年
問題係合併兩個學位申請485得唔得
因為master唔夠兩年
但unsw grad咗超過半年失去申請資格
同埋移民局寫2011年後第一個visa 係咪=我unsw個visa 冇申請485,其實我己經冇可能再申請
睇移民group 有人話489洲擔保唔係該洲生活都得,點睇呢種講法?
187等左14個月....移民局中係冇做過野....有咩方法可以吹下佢
試過email都係得auto reply
489 同190 有咩分別?
冇睇過之前post
Nutrition and food science degree讀完移民容唔容易 有冇分加
唔該樓主
489係偏遠地區擔保技術移民
190係州擔保技術移民??
Spouse Partnership VISA TR 轉 PR 又要等 15 - 18 個月? 最近入左 BVB 兩個星期都無反應 ..

801 PR 係咪又要填過晒 888 果 D Form, 品格檢查, 身體檢查, 影相 d 麻煩野?
如果護士(RN)想做189 visa, 係唔係一定要去AHPRA申請埋澳洲護士牌?假如無申請澳洲護士牌仲可唔可以申請189? 因為過到去想轉行
最近係消息係移民局係無比NZ stream一個quota,換句話說就係未知NZ stream會蠶食幾多個EOI既quota。

其實講咁多既意思都係我唔知道。
489既話就係係轉PR時提供居住證明,例如租約,銀行對帳單,水電煤單等。

190就唔使提供,講個信字。
唔係咁樣理解。

總之你既第一個學生簽證係11年11月之後申請同攞到,咁只要你係bachelor或者master畢業後半年哪都可以申請2年485簽證。

你既情況加埋兩個學歷可以。
轉擔保州/偏遠地區會比較麻煩,已經算係走法律罅。

所以一般不建議。
無咩方法。

換個角度諗,未refuse就係好事。
489 - 四年臨時居留簽證。

190 - 永久居留簽證。

兩個都係州政府/偏遠地區擔保。
唔容易,nutritionisy唔係獨立移民清單上。只能雇主擔保。
1 820轉801要年半唔出奇。

2 820持有者點解要BVB?

3 都要,除左體檢同character唔需要。
你既邏輯有問題。

你唔係RN,你憑咩移民?

你用RN身分移民再轉行唔得咩?

RN移民一定要註冊。
加加埋埋要入埋籍隨時七年 .. 唉
因為入左 801 就要 BVB 先比出境
影相又要影新野? 講真兩個人生活都無時間影相 ..
你攞住820轉801唔使BVB都可以出境。

820轉801唔算係重新遞交簽證所以唔會有BV。

影相當然要新相,要既係攞左TR既關係延續證明。
485 用bno 要考英文?
要。
NAATI 其實難唔難考?
我知轉左制未新有資料 舊試 pass rate 唔算高
自問中文 其實好屎波 有D lost
未考過,據說唔容易,同雅思四個7差唔多。
想問education major 可以有咩方法留低?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞