你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
即係我阿爸阿媽有3個仔女就唔可以?

咁投資移民呢? 都打算係悉尼或者墨爾本置業
是的。

澳洲投資移民唔係單單置業咁簡單。
你好樓主

如果我想用Business Analyst申請189,請問5年工作經驗個到要點樣prove? 要唔要前僱主provide supporting document?同埋如果我第一份工個title係Assistant BA,accessment時會唔會有影響/唔count呢個工作經驗?

另外我之前問過如果得65分,樓主話可以考NAATI拎多5分
咁如果我唔考NAATI,行VIC 190得唔得?要apply 190有冇d咩additional requirements?

唔好意思好多問題
唔該曬

你指既應該係ICT Business Analyst? 當然要前僱主提供相關證明文件。Count唔count視乎具體職責。

Victoria 190 requirement: https://liveinmelbourne.vic.gov.au/migrate/visa-nomination-occupation-lists/visa-nomination-occupation-list-for-victoria

Victoria對於IT行業有一套特別assessment process。
唔該曬垃圾巴
離職時嘅reference letter可唔可以用嚟做supporting document?定係要揾舊僱主填過一份新嘅form?
想問下partner visa 有無咩特別限制,係咪另一邊有澳洲藉就得? 同埋本身做engine,其實去到大唔大機會撈返本行
唔使填新form。離職時戈份ref可唔可以用要睇過先知,主要係職責方面唔係符唔符合要求。
真實關係就得,無咩其他限制。

工作機會唔清楚。
垃圾巴打,想請教如果依家去澳洲讀廚,唔介意花時間,目標移民,機會大唔大?但利申無入廚經驗,最多做過kitchen hand,大學乞食科,社會學,ielts 6分,去過2年澳洲working holiday,樂而忘返,好想返返去
講返先,我一直都有搵相關資料,亦知知地今年個移民政策改左,如果讀一定要到chef先可以申請擔保,但我有問過中介,佢地答發好兩極,所以想聽聽巴打中肯意見,thx
補充少少,自己鐘意煮野食,唔係盲目為移民而讀廚
Thanksss
如果你黎澳洲既高級D既學校讀Cookery(當然學費會較貴),實習搵D高級餐廳並且願意留底同擔保你計劃,機會都係唔細既。依家如果去比較普通既TAFE讀Cookery起點就唔會高以後要搵移民局承認合資格既擔保就會難D。

例子:
https://www.cordonbleu.edu/australia/home/en
https://www.angliss.edu.au/
thx 巴打,之前個中介叫我讀TAFE,大約30000澳兩年。藍帶好似貴好多

我本身以為最緊要搵到擔保,原來學校先最大影響?gg了,死窮j一名
小妹想問下我讀完UK Top-up degree in international business management, 今年26歲,做緊HR幾年, 老公中五畢業, 今年27歲, 做左消防工程幾年, 無牌。甘老公呀叔一家移民左去adelaide好多年, 佢建議我老公返大陸去讀個中廚牌, 佢搵朋友介紹工作比佢, 睇下有無機會搞到移民?
另想問下我如果係香港讀書, 讀咩科機會大D? 未還完政府學費, 同岩岩買左樓花要供樓, 甘未還晒債務, 可唔可以搞到移民? thanks~
我見你話真係有興趣既話先建議讀個好D。

低級D既TAFE都可以但係好實習機會實會少,自然搵到好既擔保既機會就會少。
有機會既,但係要睇你老公讀完之後既政策如何。但係都不失為一條可靠既路。

可以考慮黎澳洲讀書就唔好留係香港讀了,老實講讀咩既機會都唔會大。

有債務無影響。
咁我想問下,藍帶要讀邊種課程先得?我見都有好多種,想預下價錢。同埋有d有埋有薪實習,果d實習係藍帶自己比出黎?好似intern咁自己in去邊間餐廳? thx
有fd讀過藍帶.佢話實習都係藍帶幫你尹
同埋你可以簡返得多鐘定返得少鐘.
可以轉公司實習但要比理由
唔該巴打,佢係讀邊個課程架,想了解多啲thx
香港人最易點做到移民?
想問佢pr嗰個話最少住滿幾多年包唔包埋讀書既嗰段時間?如果我唔係香港出世,但有永久性居民身分證可以嗎?
唔係好明你既問題。
都唔容易。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞