你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
nsw190 唔係無得估佢點做invite咩?
我上D外國FORUM睇,其實以同一職業計,當我係GENERAL ACCOUNTANT咁分析

190 分夠75+5同80+5,EOI後幾日至個零星期就有NOMINATION

我本身得70+5就EOI左成個月都無回音,同其他同分既人一樣

所以我覺得都係睇分
正解。
Fashion Designer 本身就可以擔保既州只有ACT NT TAS,都有好多條件限制。

一定要做滿1年先可以遞交評估申請。

Retail Buyer同Designer當然唔係高度相關。
多謝解答,但想問下你有冇處理過designer之類嘅visa? eoi個分要幾多先最大機會攞到visa?

我見到佢地工作個狀態都係受限,即係冇咁大需求,所以都驚驚地

如果我去working holiday,又有冇啲咩方法可以留低? thanks
多謝巴打解答!
Designer梗係有,但係都走唔到技術移民。一般設計相關我都唔會建議技術移民因為太難了,除非你係澳洲有讀過幾年書有機會可以攞州擔保,如果唔係都係搵僱主擔保啦。
垃圾爸你好

啱啱見到MLTSSL上面有chemist呢個職業,咁我本身喺香港有chemistry bachelor degree,請問我咁樣夠唔夠資格申請189?

利申:依家喺Mel讀緊藥劑
Chemist呢個 occupation 比較特別,雖然係MLTSSL上但係做唔到獨立技術移民,只能走僱主擔保TSS工作3年後轉PR。

https://www.homeaffairs.gov.au/trav/work/work/skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/combined-stsol-mltssl

請仔細閱讀。
依家得55分點算
Civil eng grad
考極都考唔到4個8
如果有親人( 阿哥) 已經入左籍, 有冇方法可以簡單d移到民?
過黎讀書幫到你。
無,一樣該僱主擔保既僱主擔保,該技術移民就技術移民,無sibling sponsor visa呢樣野。

技術移民如果你阿哥係指定地區居住既話,或者可以幫你加10分走489。
係nsw grad的
唔想讀py naati 冇工作經驗
20+20+5+10
博 ACT 擔保,前提係要搬過去同搵到工。
先多謝你概解答

冇sibling sponsor , 咁申請父母過去呢?
會計80分等左半年,仲未有invitation
189定190?
190nsw好快喎你個分80+5(state sponsorship)
會計80分等左半年,仲未有invitation
189定190?
190nsw好快喎你個分80+5(state sponsorship)

如果你父母只有你兩兄弟既話,咁你阿哥就可以擔保佢地申請143付費父母移民。

多一個兄弟姐妹就唔可以了。
你好樓主

如果我想用Business Analyst申請189,請問5年工作經驗個到要點樣prove? 要唔要前僱主provide supporting document?同埋如果我第一份工個title係Assistant BA,accessment時會唔會有影響/唔count呢個工作經驗?

另外我之前問過如果得65分,樓主話可以考NAATI拎多5分
咁如果我唔考NAATI,行VIC 190得唔得?要apply 190有冇d咩additional requirements?

唔好意思好多問題
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞