你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
利申: 非移民中介
純粹喺澳洲捱緊世界
你可以試下問你間公司願唔願意比擔保你移民澳洲,我都幾想知道海外僱主有無呢種意願。
我hku mech 畢業,過到Sydney撈個senior位得85k
基本上香港經驗完全唔count,重新上路
85k好好啦巴打
其實響悉尼呢個人工都係好arm arm 夠用,withhold tax 後5000蚊一個月
如果我老婆唔做嘢就真係要長期節衣縮食儲錢買樓
我見ICT有好多種職業
有無話邊種收得低分d?
Security實收幾多分?
都真係要兩個人做嘢先儲到錢買樓
畀咗首期同生咗仔後
你老婆先慢慢flexible working 變真係唔做嘢囉
想用190移民,community language有5分,香港有無相關認可課程?定係一定要去澳洲考?

我專科HD學歷但無係澳洲讀過書同工作,年齡+香港工作經驗有35分,有機會嗎?

搵移民顧問公司搞會唔會機會大d?收費幾多?
我都無85K啊屌
https://www.homeaffairs.gov.au/WorkinginAustralia/Pages/20-june-2018-invitation-round.aspx

ICT最少都75分。(其實所有既都係75分,不過尋日戈Round好似開始邀番非熱門70分。)
NAATI好似係香港無課程。海外考試仲未公佈。

咩職業?英語水平?
我都無
好多人都無
所以我覺得85 已經幾好
咁我要知足,想問下巴打係唔係都做engin?
我做銀行back office 渣
無專長嘅廢青

我都想好似巴打咁有專業資格
Occupational Health & Safety Advisor ,英文未考,估計IELTS輕鬆攞4個6分
巴打想工程搵大錢以前係得礦場,你攞幾年經驗去囉,依家雖然少咗但百幾k fifo嘅工仲有嘅
係咪唔蝕就安全?
我粗略好保守咁計過
Sales扣除人工租金雜費
老細起碼一年有十零萬淨袋(枱面嘅數)
同埋我地黎咗之後生意同各方面應該都有好轉到
請教樓主

1.分數係咪occupation based咁排隊
radiographer (diagnostic)/ medical imaging technologist 分數 半年點解升10分咁多...?

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdeltaimmigration.com.au%2FMedical-Diagnostic-Radiographer%2F251211.htm&h=AT1YZUxNRLkuTajozo7Mpo4o5DdkaepRBSoyzgPpW4L3855gpMhugPAyS-S3w9LTVbgAieX2W8tUf3OlSQ5nDX96rn6nwnzTIMYBiVu-2iOgHlex3D3XEIqMkfwV7nRuojM

2.state gov nomination 5分要點拎?

垃圾巴做唔做ACS Skill Assessment 的?
應該算係ICT minor,今年8月將會夠5年經驗

做的話麻煩TG 我啊
https://t.me/thecats
本身做響香港building/ infrastructure
Mining, 不了
想問讀earth science 係Mel會唔會揾到geologist 既工? 想以190申請PR
[member]再update多少少
原本係hk讀civil and structural engineering
做左一年structural野
而家轉左做geotechnical engineering
黎緊會讀earth science ge master
ielts無4個7
過多年半年先夠25歲
想問係咪最好過去working holiday做左一年野先會夠分申請PR?
但working holiday過去會唔會有機會揾到engine工?[\member]
Citizenship by conferral都可以offshore grant? 未聽過可以咁玩法 巴打有做過咁既case?
我自己親自無做過,但係有個朋友DIY自己做,離開澳洲之前先將文件準備好,然後係境外網上遞交。
想問讀earth science 係Mel會唔會揾到geologist 既工? 想以190申請PR

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞