你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
其實你描述既呢個情況亦係大部分做僱主擔保既申請人遇到既問題。

因為僱主認為比擔保你係你欠左佢,所以就會發生所謂既比佢食住咁既情況。

況且好多僱主答應擔保之後先發現要準備咁多材料,拖延症發作自然拖得就拖。
多謝回覆

交得都係真, 可唔可以講清楚d?

利申:結左婚
推一推等垃圾巴睇到
我見過有結婚既交左偽造材料(i.e. 租約)同時常分居兩地而出現大問題既case。唔係話真既關係就唔會出現被認為造假既材料。
點解我會miss左?

RN既話最理想既情況係VIC Graduate然後走維州190州擔保,但係你話遞左489 NSW應該唔會等太耐架喎,190 NSW就話難講。再下一步去TAS搵份工再走190 TAS都應該有唔細機會。

但係我唔記得問你係邊度讀緊Master?

RN走189依家最少都要70分先穩陣,你可以係呢年半搏4個8 +10分/澳洲讀書2年 +5-10分/搵個可以加分既配偶 +5分。
其實我唔知係咪誤會咗佢
可能佢冇發脾氣
因為佢地啲東北人講嘢就係咁
好似鬧交咁
頂bilibala講到我頭都痛埋
重要得我一個識聽中文
次次都炸我先
不過食住呢樣我都預咗
我都搵咗好多
有啲要求重過份
所以我都知足
還掂我地互相利用完之後應該都唔會點聯絡
最好就批啦
佢都話會幫我地問會計
同埋其他資料都有一早交齊嘅其實
只係呢樣嘢我覺得交埋會好啲
因為最近好興用「你公司唔夠錢出糧畀你兩年」呢個理由拒簽(好似係)
所以好淆
如果呢個理由都唔成立
我又有diploma又真係有返工
我都唔知重可以用咩理由拒簽
Btw唔該晒
Processing time又慢咗一個月喇
其實我踏出咗呢一步先知原來西方國家畀人移民係一個大陰謀黎
淨呢個visa refused嗰一半人都畀政府cap咗好多水fatfat
想知75%裡面有幾多成係真係等足22個月?其實係咪有50%都只係等咗一年或以下
Processing Time 一般都係往長方面拉,但係以我所知係審到上年6月底既申請。
咁啫係我都有可能半年內得米
唔該晒巴打
加油,攞到PR記得上黎報個喜。
一定啊
巴打有無方法睇到NT 489 收緊幾多分,職業係translator.

問過一個agent,佢話過65分就OK,都唔知係咪真....

另外489 同189 個計分係咪兩條隊黎? 因為知道189收緊好高分,起碼75分,唔係489係咪一樣
仲有一個問題,如果有個做左20年嘅agent 同我講,佢有個客最近拎60-65分,申請NT / TAS 489 批左EOI,佢係咪講緊大話?

感謝巴打
係有可能,例如TAS當地畢業生就可以至少有489擔保。

點解你會覺得佢講緊大話?
巴打 想問吓 Tas係咪有工做,喺嗰度住夠三個月就可以州政府擔保?
我Mel畢業
無得Check,Check唔到。Agent咁講都係憑經驗同埋最近case既總結。

489親屬擔保的話一樣都係好高分。州政府擔保既話就唔清楚了。
是的,前提係要有job offer,同埋已經開始工作最少3個月。
因為我係qld , 佢建議我走nt offshore 489 , 但我加埋州政府個10分都係得65 分,而我上網睇最近個幾次invitation report , 489 invitation 都沒一個低過75分。但佢叫我入左EOI 先,我唔想曬錢等一世都等唔到嘅EOI, 所以我唔知佢係咪講緊大話。

以你專業經驗,佢係咪講大話?

EOI 係咪可以自己申請左先?自己申請同經agent 係咪無分別?(佢幫我申請EOI已經要收$6-7000)

QLD 7月會開返489, 你覺得會唔會收好高分?
1 你搞錯了,EOI Report既489報告只含親屬擔保類,并唔包括州擔保類。所以佢咁講並無不妥。

2 EOI係可以自己申請,但係一齊比同一個代理做可以確保信息一致。不過如果凈係EOI就要A$6-7000就好似真係貴左D,係米包括埋其他服務項目先。

3 我個人估計QLD 489 Regional 唔會要求收太高分,最多65分就夠了。
好清楚,唔該晒巴打

佢整個489申請流程收$14000,6-7000只係俾到去EOI
啱啱開始研究技術移民
science撚, 高學歷
https://www.nwivisas.com/nwi-blog/australia/australian-skilled-occupation-list-2017-2018/
工類都在此Australian Skilled Occupation List上面 (寫住457/186 DE)
想問下我應該點入手? 係咪要搵咗澳洲工先有資格移民?
另外想問下如果再響Tas讀個diploma,會唔會易留d
巴打,請問邊度睇到489 QLD黎緊會開咩職業?

謝謝~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞