你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
多謝樓主咁詳盡嘅解答。

仲想問:
1.而家淨未考到IELTS4個7,入定EOI排定隊先,考到時先再update information有冇用?
2.咗EOI後想轉190嘅話,係update原本個EOI定再入多一個?
3. 經190攞嘅visa要住响嗰個state 一段時間後先可以搬去其他地方,咁有冇要求即刻開始過去住?定係好似189咁5年內個visa都可以有效出入境?即是我4年幾後先開始去澳洲定居。
唔好意思,啲問題分咗幾次問
1. 入EOI既基本要求係4個6同完成職業評估。

2. 入多一個。

3. 登錄之後2年。
3 應該係登之後2年。打錯字。
190 係邊可以睇到invite 到邊日EOI? 幾分?
想問清楚少少
1. 已經有4個6,不過未夠分,會再考IELTS,咁入定EOI排定隊有冇著數?

3. PR visa 5年內可以無限次出入境,咁可唔可以差唔多夠5年先登陸限住响sponsored state住兩年?
女朋友做緊編輯/記者,有冇得諗??
無呢方面既數據公佈過。190係depends on州政府唔係移民局,所以無統一數據。
1 無咩特別著數,因為你考到4個7之後既更新信息會當你重新排。

2 可以。
唔該多D背景,例如學歷,英語水平,其他工作經驗,甚至你本人既背景都可以聽下。
讀緊design degree 諗住讀education master grad左有咩途徑擺身份
Sor漏左 喺Mel讀緊
走Early Childhood Teacher 或者 Secondary School Teacher獨立技術移民。
先457/TSS之後PR既話係4個6。
local 大學畢業,4年工作,ielts未考不過會以7為目前
不過最大問題係我check過,佢份工根本唔係 skill list入面。

我自己係攝影師,所以應該更加冇可能 sosad
咁190條隊同189條隊係咪分開嫁?我睇NSW website好似攞到佢哋nomination DIBP就會出invitation. 咁即是唔駛再同189嘅applicant 鬥高分?

如果係咁係咪可以同時入189 同190嘅Eoi睇下邊條隊快啲?
目標*
4個5,打錯字。
依家廚師去塔洲仲有冇咩著數,有offer
212413: PRINT JOURNALIST -> google 下呢個occupation,睇下符唔符合你女友既職責。

如果岩既話或者可以有州政府擔保。
NSW190係唔使同189鬥高分,但係要同其他NSW州擔保既鬥夠高分。

可以一齊入。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞